Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Náměstí Míru v Brně má projít rekonstrukcí, město chce zapojit občany. Týden na připomínky nestačí, zlobí se místní

Náměstí Míru dostane nový kabátek. Na místě současné Brněnky by mělo v budoucnu vzniknout nové komunitní centrum, byty, větší zázemí pro obchod a nový parčík. Kancelář architekta města Brna se přitom snaží prostřednictvím informačních panelů, online prezentace a dotazníku zapojit do přípravy architektonické soutěže i veřejnost. Obyvatelé Masarykovy čtvrti sdruženi v občanském spolku si však stěžují na časový limit - nápady mohou posílat pouze do 3. listopadu. Na podání připomínek tak měli zhruba týden.

Na začátku letošního roku proběhlo veřejné setkání s KAM Brno, během kterého mohli lidé odpovídat na otázky v internetové anketě, které měly následně pomoci s přípravou zadání.  Plán se projednával také se zástupci města Brna, zástupci místních spolků, ale také s uživateli sousedních objektů. Sdružení občané si ovšem myslí, že jejich účast na rozhodování byla nedostatečná. 

Zrušená schůze s veřejností

KAM letos finalizuje zadání urbanisticko-architektonické soutěže pro dostavbu a úpravu Náměstí Míru. Původně k tomu bylo naplánováno setkání s veřejností na hvězdárně 14. 9., ale to musel KAM z pokynu města zrušit, aniž by podle místních bylo jasné proč. „Setkání bylo odloženo na základě pokynu vedení města, protože bylo nutné upřesnit zadání soutěže před setkáním s veřejností,“ vysvětluje mluvčí města Brna Filip Poňuchálek. 

Veřejnost považuje jednání KAMu za bezohledné a nesolidární

Obyvatelé si stěžují hlavně na prezentaci celé soutěže. Nelíbí se jim, že zadavatelé dali lidem možnost vyjádřit se pomocí internetového formuláře, který byl k dispozici pouze po dobu jednoho týdne. „Všichni čelíme pandemii a mnohdy řešíme těžké životní problémy a do toho přijde KAM s tak krátkou lhůtou na vyjádření. Ze strany KAMu coby městské organizace to považujeme k Brňanům za bezohledné a nesolidární. KAM zapomíná i na seniory, z nichž si mnozí s internetem ´netykají´ a vlastně je z možnosti ovlivnit zadání diskvalifikuje,“ podivuje se Michal Závodský, předseda místního Občanského sdružení Masarykova čtvrť (OSMČ)

KAM se Závodským zásadně nesouhlasí. Zadání soutěže je podle nich historicky vůbec nejvíce projednávané s veřejností. „Se zástupci Občanského sdružení Masarykova čtvrť jsme se sešli celkem třikrát, v tomto roce jsme uspořádali kulatý stůl s místními organizacemi, dále veřejné představení soutěže v sále Cyrilometodějské církevní ZŠ, online anketu, na kterou jsme dostali přes 360 odpovědí a námětů. Všechny názory, připomínky a podněty, které jsme obdrželi od veřejnosti jsme analyzovali a pokud to bylo možné i zapracovali do zadání soutěže. Mimoto jsme zadání soutěže projednali s městskou částí Brno-střed, odbory magistrátu a Dopravním podnikem města Brna. Výsledky ankety a veřejného projednání jsou zveřejněny na webu KAM,“ uvedl ředitel KAM architekt Michal Sedláček.

Místní vyjádřili nesouhlasné stanovisko

Členové OSMČ se také rozohňují nad tím, že by na realizaci nejvíc profitovali majitelé prodejny Brněnky. Podle nich jde KAM majitelům na ruku a poskytuje jim část podzemního patra pro parkování, přízemí na obchod a čtyři další podlaží bytů. 

„Že místo veřejného využití bude budova ještě zvětšována o soukromé byty pro majitele Brněnky, je pro nás těžko přijatelné," pozastavuje se Závodský. Občanské sdružení přitom na místě odmítá plánované byty. Místní obavy ze vzájemných rušivých vlivů a z navyšování objemu zástavby.

Část bytů v novém polyfunkčním domě připadne Brněnce z důvodů majetkového vyrovnání. Majitelům prodejny totiž patří nejen budova, ale i pozemek na náměstí Míru. „Je nutné zdůraznit, že participace neznamená, že jeden subjekt, v tomto případě OSMČ bude diktovat zadání podle svých představ. Participace má vést k nalezení nejlepšího řešení pro město,“ vysvětluje Sedláček. 

Byla by chyba vybudovat komunitní centrum bez celkového rozšíření parku, míní městský architekt

Podle KAM je naopak zadání pro místní občany velmi příznivé. Vznikne zde komunitní centrum, množství služeb a nový upravený prostor s možností konání veřejných společenských akcí. Bylo by prý chybou trvat pouze na komunitním centru a odmítat jak byty, tak rozšíření služeb a další změny na náměstí včetně úpravy dopravního řešení, tramvajové smyčky i parku. „Proto se nám nepodařilo nalézt dohodu s OSMČ,“ dodává Sedláček. 

„Občanské sdružení Masarykova čtvrť (OSMČ) zastupované Michalem Závodským téměř dvě desetiletí blokuje jakýkoliv rozvoj náměstí Míru. Výsledkem je nevyhovující stav náměstí a zcela zanedbaný brownfield přímo v srdci Masarykovy čtvrti. Je načase, aby se toto změnilo a aby se náměstí Míru co nejdříve stalo funkčním pěkným centrem čtvrti, jako mají jiné městské části. Pokud se OSMČ podaří sabotovat i tuto soutěž, bude současný žalostný stav trvat další desítky let,“ uzavřel Sedláček. 

Nový polyfunkční objekt má být měřítkem srovnatelný se stávajícími budovami škol a kolejí. Podle plánovaného zadání soutěže by zde neměl vzniknout nadměrně objemný dům, který by narušoval život v lokalitě. Nejméně třicet procent z nového prostoru na místě dnešní Brněnky a přilehlého prostoru by měla tvořit intenzivní zeleň. O vítězi rozhodne odborná porota.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto kambrno.cz

Štítky Kancelář architekta města Brna, Michal Závodský, Michal Sedláček, Brno, soutěž, Brněnka, komunitní centrum, architekt, Dopravní podnik města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náměstí Míru v Brně má projít rekonstrukcí, město chce zapojit občany. Týden na připomínky nestačí, zlobí se místní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.