Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Finanční kompenzace od státu nepokryje ani náklady s podnikáním spojené, říká majitelka salonu

Podnikatelky z Brna provozující kadeřnické či kosmetické služby se obávají letos již druhého uzavření svých provozů kvůli pandemii koronaviru. Většinu svých úspor vynaložily při jarním omezení služeb. Podnikatelky se shodují na tom, že pokud budou muset mít zavřeno pouze do začátku listopadu, situaci ustojí. V případě delšího uzavření o tom pochybují.

Kosmetička a majitelka salonu Princess lashes s otevřením salonu na začátku listopadu nepočítá. „Asi budu mluvit i za kolegyně ze salonu, když řeknu, že nevěříme v otevření 3.11.. Takové sliby byly i na jaře. Abych pravdu řekla, jsem z celé situace nešťastná. V květnu jsme v salonu předělali vše dle nařízení, aby jsme zamezili kontaktům klientů a případné šíření nákazy a i když vše dodržujeme, jsme stejně zavření kvůli šíření. Pomoc od státu ve formě kompenzačního bonusu pokryje poplatky a provozní náklady. Kde je soukromý život a ostatní náklady? Podle mě jsou horší místa na přenos Covidu než zrovna kosmetické a kadeřnické salony. Takže mi zavření přijde zcestné a likvidační pro spoustu podnikatelů tohoto odvětví. Všem přejeme pevné nervy a hlavně hodně zdraví. Snad brzy opět otevřem," sdělila majitelka.

Podnikatelé mají skoro nulové příjmy 

Klientkám kosmetických salonů toto opatření také nevyhovuje. „Samozřejmě nechci dělat z komára velblouda je mi jasné, že mluvit o svým řasách není v této době nijak podstatné. Ale co si budeme povídat, pro ženu je důležité jak vypadá a když jsem ted' bez umělých řas, na které jsem zvyklá, tak se cítím jak opelichaná slepice. A to není uplně ono," dodává se smíchem Lucie Prokopová. „Ale beru to s humorem, nejde přece o nic tak důležitého," dodává Lucie.

Kadeřnice Blanka Jakubcová měla v době jarního uzavření provozovny v podstatě nulové příjmy. „Byla jsem nucena uzavřít svoji provozovnu kvůli vládním nařízením ze dne na den. To již podruhé během jednoho roku, tato situace je pro mě jako OSVČ již neunosná, dá se říci i likvidační. Podpora od státu mi nepokryje ani náklady na poplatky, které musím platit. V první vlně alespoň výrazně pomohlo neplacení povinných záloh zdravotního a důchodového pojištění. Teď je to mnohem těžší," říká majitelka BBARBER SHOPu a BSTUDIa. 

Pomoc musí nabídnout nejen stát

Podpora státu podnikatelům opravdu nestačí. „Kompenzační bonus 500,- Kč denně, ze kterého musím odevzdat třetinu na odvodech, je svým způsobem výsměch. A covid nájemné 50%? Je to čisté nájemné, ale služby musim platit stejně. Vláda mi zakáže podnikat, ale nijak mi to nezaplatí. Když budu počítat, tak mi dá vláda nějaké peníze, ale ty nepokryjí ani náklady s podnikáním spojené. Nikoho nezajímá, z čeho budu žít. Platit výdaje na domácnost. Myslím si, že když mi znemožní podnikání, tak by se měli postarat o to, aby se živnostník ne svoji vinou dostal na úplné dno a žil na hranici chudoby. Mám štěstí, že už mám odrostlé děti a nějak to zvládnu, i když to bude těžké," dodala Blanka.

Kadeřnice Tereza Nová ze salonu MOOD s opatřeními také nesouhlasí. „Upřimě si myslím, že chtějí snad naschvál zlikvidovat malé podnikatele a odrovnat ekonomiku. Podle mě by se to dalo i s omezeními. Myslím si, že kdybychom mohli být v salonu například po dvou a mít dva metry od sebe, tak by se to dalo zvládnout. Předpokládám, že nikdo nemocný by v této době asi ani nedošel," uzavřela Tereza.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky salony, kadeřnice, kosmetičky, koronavirus, vládní opatření, podnikání, pandemie covidu-19, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Finanční kompenzace od státu nepokryje ani náklady s podnikáním spojené, říká majitelka salonu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.