Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kvůli opatřením zmizela ze Zelňáku třetina stánků

Na brněnském Zelném trhu dnes ubylo okolo 15 stánků, v nichž prodejci nenabízeli vlastní zemědělskou produkci. Důvodem jsou nová opatření proti šíření koronaviru, které vláda představila v pondělí večer. Prodejci, kterých se nové opatření dotklo, nadšení nebyli, přesto jej však respektují, uvedla mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.

Podle nařízení je možné u stánků prodávat zemědělské a farmářské výrobky původem z České republiky. Obvykle je na Zelném trhu kolem 45 obchodníků, nařízení se dotklo třetiny z nich. „Správci trhu prodejce v úterý informovali. Rádi samozřejmě nebyli, mají nakoupené zboží, u kterého musí najít jinou cestu odbytu. Dotklo se to ale například i suchých vazeb květin a věnců určených na Dušičky, ty nebyly v nařízení povoleny a přitom je tradičně na Zelném trhu naši zemědělci prodávají. Všichni to však pochopili a respektují," řekla Dobešová.

Zboží budeme asi muset vyhodit, jsme z toho nešťastní

Ztráty nyní počítá například Petra Kosíková, který na náměstí v období Dušiček každoročně nabízí věnečky. „Jsme z toho nešťastní, živíme se tím a nyní máme spoustu drahého materiálu, větve a chvojí, které musím vyhodit. V tom je spousta peněz. Věnečky nemáme kde jinde prodat," řekla obchodnice.

Zelný trh podle Dobešové v těchto dnech navštěvuje méně lidí než třeba na jaře či v létě. „Způsobilo to jak počasí, tak to, že spousta pracujících v centru je doma na home office, nechodí přes město na obědy a podobně. Situace však není úplně kritická, jsme rádi, že si lidé stále ještě cestu na Zelný trh pro regionální ovoce a zeleninu najdou," podotkla.

Ovoce a zeleninu nahradí vánoční tématika

Dalším opatřením, které se trhů týká, jsou nařízené rozestupy mezi jednotlivými stánky, proto se rozprostřou po celé ploše náměstí. Odstupy mezi nakupujícími kontrolují správci městské části.

Prodejní sezona na Zelném trhu skončí v sobotu 7. listopadu. Ukončení sezony se řídí podle toho, kdy se má na náměstí začít stavět vánoční strom a dřevěné stánky na vánoční trhy. Hned po jejich skončení se pak mohou prodejci na náměstí vrátit.

Letošní prodejní sezonu už v březnu přerušil nouzový stav, který venkovní tržnici na šest týdnů uzavřel. Aby městská část prodejcům vynahradila ušlý zisk, pro letošek jim odpustila poplatek za služby ve výši 15 korun za čtvereční metr za den, což je za celý rok a celou plochu trhu 700.000 korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Veronika Jelínková

Štítky trhy, zelný trh, zelňák, opatření, koronaviru, Zelný trh (Brno), městská část, Brno-střed, Dušičky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli opatřením zmizela ze Zelňáku třetina stánků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.