Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Umožněte polským ženám potraty v České republice, žádá opozice

Piráti vyzývají vládu, aby umožnila polským ženám podstoupit interrupci v českých zdravotnických zařízeních. Kabinet by podle opoziční strany měl Polkám tuto možnost nabídnout kvůli rozhodnutí polského ústavního soudu, který minulý týden zakázal provádět interrupce z důvodu poškození plodu. Proti rozhodnutí soudu se demonstruje v mnoha polských městech.

„Jakmile to bude jenom trochu možné, Česká republika by měla poskytnout maximální součinnost v poskytování lékařské péče ženám, jejichž vlastní vláda jim možnost volby odepírá," uvedl pirátský poslanec František Kopřiva. Podle něj znamená rozhodnutí polského ústavního soudu omezování lidských práv, Česko by od něj nemělo odvracet zrak.

Podle Kopřivy musí mít ženy právo rozhodovat samy o vlastním těle a mít možnost volby, zda přerušení těhotenství podstoupí. „Zdravotní a právní systém, který právo volby popírá, přímo ohrožuje své obyvatele. Na základě statistik o počtu interrupcí totiž víme, že zákaz nevede ke snižování jejich počtu. Zákaz pouze nutí ženy podstupovat nebezpečné neodborné zákroky načerno," uvedl poslanec.

Protipotratový zákon dosud povoloval v Polsku ukončit těhotenství v případě vážného poškození plodu a dále v případě, že těhotenství ohrožuje život či zdraví matky nebo pokud bylo důsledkem znásilnění či incestu. Podle kritiků rozhodnutí ústavních soudců povede de facto k úplnému zákazu legálních interrupcí v Polsku.

Přerušení těhotenství z důvodu poškození plodu až dosud představovalo nejčastější zákonem povolenou výjimku ze zákazu potratů v katolické zemi. Podle agentury AP bylo v Polsku loni provedeno 1110 legálních interrupcí. Rozhodnutí soudu vyvolalo u části polských žen bouřlivé reakce, do ulic vyšlo protestovat tisíce Polek.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Polsko, Piráti, vláda, zdraví, soud, interrupce, Česko, Ústavní soud České republiky, těhotenství, volby, František Kopřiva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bonifác Pankrát

Máme opravdu málo starostí......hmmmm ASI !

Čtvrtek, 29. října 2020, 15:15Odpovědět

Jan Kyanka

Na Václavském náměstí postavte polní nemocnici pro Polky

Čtvrtek, 29. října 2020, 13:49Odpovědět

Umožněte polským ženám potraty v České republice, žádá opozice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.