Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do boje s černými skládkami se můžete zapojit také vy. K řešení problému přispívá i speciální mobilní aplikace

Zná to nejspíš každý z nás. Procházíte se klidnou přírodou, užíváte si její krásu… a pak přichází studená sprcha, nad kterou zůstává rozum stát. Řeč je o odpadu, který hyzdí lesy, louky nebo dokonce park ve městě. Že jsou dnes černé skládky minulostí? V žádném případě! Důkazem jsou data aplikace zmapujto.cz, díky které se podařilo objevit tisíce nelegálních skládek. A nové se stále objevují…

Jestliže zmíněnou aplikace neznáte, mrkněte třeba na Google play nebo App Store. Celé to funguje tak, že skládku vyfotíte, vyznačíte na interaktivní mapě a popíšete, jaký odpad se na ní nachází. Oznámení se dostane až na samotnou samosprávu. Radnici, v jejímž katastru se nelegální skládka nachází, můžete samozřejmě informovat i osobně.

Možná si pokládáte otázku, co vlastně černá skládka je. Zda se za ni dají považovat například poházené pneumatiky. Společnost EKO-KOM, která v ČR zajišťuje provoz systému sběru a recyklace obalových odpadů, ji popisuje na svých webových stránkách následovně: „V podstatě je to místo, kde dochází k nelegálnímu a neregulovanému ukládání odpadu bez povolení příslušných orgánů. Toto místo tak není logicky pro ukládání odpadu technicky vybaveno a nesplňuje podmínky pro skladování odpadu. Nepřeháníme, když řekneme, že jsou černé skládky skutečnou hrozbou – pro přírodu i pro nás samotné. Do ovzduší z nich mohou unikat škodlivé látky, hrozí kontaminace půdy, povrchové i podzemní vody. Mohou mít tedy fatální dopad na životní prostředí. V naprosté většině případů je zakladatel nelegální skládky bohužel neznámý a je velmi obtížné ho dohledat. V případě dopadení mu ale hrozí i milionová pokuta.“

Věčným problémem je také nahromaděný odpad kolem popelnic. Že se vám nechce jet třeba se starým nábytkem do sběrného dvora? Že je lehčí ho odložit k popelnicím? V tom případě i vám hrozí pokuta.

Na černou skládku můžete natrefit skutečně kdekoliv. Její likvidaci většinou zajišťují obce, pro které je to kolikrát věčný boj. Nemluvě o zbytečně vynaložených financích. Dobrou zprávou je, že je mezi námi stále plno lidí, kterým není lhostejné, v jakém prostředí žijeme. Řeč je o různých iniciativách a akcích, které podávají pomocnou ruku. A pomocná ruka to není v žádném případě zanedbatelná.

Ukliďme svět, ukliďme Česko

Velký dosah má například akce Ukliďme svět, ukliďme Česko, které se účastní mnoho dobrovolníků. V letošním roce měli plné ruce práce, protože epidemie covid-19 zvýšila zájem lidí o výlety do přírody. „Situace nám na jaře nepřála a většina z 2 500 naplánovaných úklidových akcí nemohla proběhnout. Dočasné uzavření sběrných středisek odpadů a neukáznění ‚sváteční‘ turisté následně přispěli ke znečištění přírody více, než tomu bývalo v minulých letech,“ potvrzují organizátoři akce z Českého svazu ochránců přírody a spolku Ukliďme Česko ve své tiskové zprávě.

Podzimní akce se uskutečnila na více než 700 místech. Zhruba 22 tisíc dobrovolníků uklidilo na 220 tun odpadků! Hlavním jarním úklidovým dnem v roce 2021 bude sobota 27. března.

Littering

Tyto úklidy upozorňují nejen na černé skládky, ale i na stále aktuální littering. Že jste to slovo nikdy neslyšeli? Tak vězte, že se jedná například o volně pohozené cigaretové nedopalky či různé obaly od jídla. A důležitost této problematiky dokazuje i nově zahájená studie společnosti EKO-KOM a Fakulty sociálně ekonomické Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, která se této problematice věnuje. „Klade si jasný cíl - na základě sesbíraných dat z terénu popsat skladbu a množství volně pohozeného odpadu na území České republiky se zaměřením na obalové odpady a navrhnout účinná opatření, jak předcházet litteringovému chování. Studie poběží do konce roku 2021,“ informuje Kateřina Koubová z EKO-KOMu.

Podobně komplexní studie litteringu se v České republice uskutečnila v letech 2007 a 2008. Nynější na ni svým metodickým přístupem naváže.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ekokom, černá skládka, zmapujto.cz, odpad, Česko, příroda, EKO-KOM, a.s., Google, App Store, Český svaz ochránců přírody, mobilní aplikace, Kateřina Koubová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do boje s černými skládkami se můžete zapojit také vy. K řešení problému přispívá i speciální mobilní aplikace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.