Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na brněnském výstavišti vzniká záložní nemocnice pro 300 pacientů. Podobná zařízení staví i jinde ve světě

Se zhoršující se epidemickou situaci vzniká od pondělí na brněnském výstavišti v pavilonu G2 nová polní nemocnice. V prostorách výstaviště vznikne prostor pro 324 lůžek pro pacienty s nemocí covid-19.

Od pondělí je nemocnice ve výstavbě a během čtrnácti dnů by měla být v provozu. „Samotná stavba by měla Veletrhům Brno trvat týden. Další týden je vyhrazen pro instalaci a dovoz potřebného zdravotnického vybavení a materiálu,“ řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková. Dodávku nemocničního zařízení zajistí společně Nemocnice Milosrdných bratří a Fakultní nemocnice Brno.

Polní nemocnice bude sloužit pro pacienty s lehkým průběhem nemoci

Nově vzniklá nemocnice bude určena primárně pro pacienty s lehkým průběhem nemoci. Toto řešení má za cíl uvolnit lůžka v nemocnicích pro akutní případy. „Pokud by se jednalo o pacienty, kteří by byli léčeni v některé z nemocnic Jihomoravského kraje, byla by zvládnuta akutní fáze a nacházeli by se v takovém stavu, že by mohli svoje lůžko uvolnit pro ty akutnější pacienty, tak by v tomto zařízení mohli být doléčováni. Nebo primárně sem mohou směřovat nově diagnostikovaní pacienti, kteří jsou minimálně symptomatičtí a zvládnou hospitalizaci na výstavišti. V případě jejich zhoršení, bude samozřejmě na místě plně vybavený tým, který je schopen intubovat pacienta a dát umělou plicní ventilaci, pak bychom si takové pacienty přebírali do FN Brno nebo jiných nemocnic,“ popisuje určení záložní nemocnice zdravotnický náměstek FN Brno Ondřej Ludka.

Fakultní nemocnice přebírá logistiku záložní nemocnice na výstavišti. V podstatě to znamená, že je potřeba zajistit zabezpečení personálu, stravu, ochranné pomůcky, vybavení, IT techniku, smlouvy s pojišťovnami. Lůžka do polní nemocnice budou dodána ze Státních hmotných rezerv.

V chodu nové polní nemocnice by mohl asistovat tým odborníků, který asistuje v oblastech zasažených nějakou katastrofou. „Budeme jednat s dalšími členskými státy EU o poskytnutí Emergency Medical Teamů, tak jako je mají všechny státy stanoveny. Tyto evropské týmy jsou stejně vybaveny, mají stejné personální zabezpečení, pracují se stejným materiálem, stejnou dokumentací a mají stejné standardy. Máme přislíbeno, že by se u nás mohli objevit Poláci a Němci. Pokud se nezapojí, tak to i přes to zvládneme vlastními silami,“ dodává Ludka.

Polní nemocnice vznikají i v okolních státech         

Ze sousedních zemí se rozhodlo Polsko vybudovat polní nemocnici pro nakažené koronavirem. Nemocnice má vzniknou na Národním stadionu ve Varšavě. Nemocnice bude mít momentálně kapacitu 500 lůžek. V případě potřeby by se kapacita měla navýšit.

Polní nemocnice také vznikají v mnoha regionech Ruska. Nedávno v Moskvě vznikla nemocnice pro 500 osob.

Británie v dubnu vybudovala polní nemocnici ve čtvrti Docklands. Celková kapacita lůžek se postupně vyšplhala na 4000.

Španělsko s pomocí armády v březnu vybudovalo největší polní nemocnici s 5500 lůžky v kongresovém centru v Madridu.

V nejpostiženější italském městě Bergamo, na začátku dubna, také vznikla polní nemocnice.

Také velké množství polních nemocnic vzniklo ve Spojených státech.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Brno

Štítky polní nemocnice, výstaviště, Brno, koronavirus, nemocnice, pacient, Brněnské výstaviště, kongresové centrum, Fakultní nemocnice Brno, Markéta Vaňková, Nemocnice Milosrdných bratří, Evropská unie, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na brněnském výstavišti vzniká záložní nemocnice pro 300 pacientů. Podobná zařízení staví i jinde ve světě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.