"Konkurence byla veliká, o to více mě první místo těší,“ říká kuchařka a majitelka brněnské restaurace Die Küche, která uspěla v soutěži o nejlepší veganský pokrm.
Což takhle dát si seitan. Veganská strava nabývá na popularitě a místem, kde se lidé mohou takto najíst vůbec nejlépe, je Brno. Alespoň podle České veganské společnosti, která letos vyhlásila soutěž o nejlepší rostlinné jídlo. První ročník soutěže pak v konkurenci více než třiceti kuchařů ovládla Pavla Drlíková z Die Küche. Porotě představila carpaccio z červené řepy, nočky z mandlového sýru, crumble z vlašských ořechů a ovesných vloček, a kaviár z ostružin.
„Snažila jsem se vymyslet recept tak, aby jednotlivé chutě do sebe zapadaly. Zároveň, aby každý jednotlivý komponent byl perfektně ochucený a měl odlišnou strukturu. Jemná konzistence mandlového sýru a naložené řepy, crumble jako křupavá složka a kaviár představující výbuch silných chutí,“ popsala pětatřicetiletá Drlíková, která za svými zády nechala i zástupce slavné restaurace Alcron.
Podle předsedy České veganské společnosti Martina Ranningera soutěž ukazuje, že i veganské pokrmy mohou být gastronomickým uměním. „Příznivce veganství, kteří z různých důvodů chtějí snížit spotřebu živočišných produktů ovšem podporujeme dlouhodobě,“ připomněl Ranninger činnost organizace, která jako jediná v Česku zaručuje zákazníkům výhradně veganský původ potravin.
Stejně jako většina tuzemských restaurací, i v Die Küche reagují na vládní opatření proti šíření koronaviru. „Máme otevřené okénko, kde si lidé mohou vyzvednout jídlo take away. Využíváme rozvozové služby Wolt a za chvíli bude možnost i přes Dáme jídlo,“ prozradila Drlíková. Oceněná kuchařka, která před čtyřmi lety restauraci zakládala, nyní očekává horší časy. „Tržby šly hodně dolů. Spíš budeme ve ztrátě,“ připustila.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.