Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ceny bytů navzdory koronaviru stoupají. Jednopokojová garsonka v Brně vyjde na tři a půl milionu

Nové byty v Brně neustále zdražují, od loňského třetího čtvrtletí v průměru o 8,8 procenta. Výjimkou jsou čtyřpokojové byty, které zlevnily. Informovala o tom společnost Trikaya, která vývoj cen nového bydlení v Brně dlouhodobě sleduje. Nejdražší jsou malé, jednopokojové byty. Cena za metr čtvereční se u nich pohybuje okolo 92 tisíc korun.

Průměrná cena za čtvereční metr nového bydlení vzrostla letos ve třetím čtvrtletí v průměru na 88.000 korun, od roku 2016 se tak zvýšila o 48 procent. Důvodem je zejména klesající nabídka nových bytů, uvedl výkonný ředitel společnosti Trikaya Alexej Veselý.

„V nabídce brněnských developerů je k říjnu 456 volných bytů. Od začátku roku se jich prodalo 723, což je nejvíce za poslední tři roky. Zájem kupujících je navzdory rostoucím cenám i koronaviru velký, výstavba je naopak nedostatečná. V loňském roce měli zájemci o nové bydlení na výběr o 17 procent bytů více než letos, v roce 2018 o 32 procent," uvedl Veselý.

Poptávka navzdory koronaviru neklesá, byty kupují hlavně investoři

Poptávka po nových bytech neklesá ani v souvislosti s pandemií koronaviru. Trikaya ve své analýze uvedla, že důvodem je zájem investorů, kteří kupují hlavně byty s menší rozlohou.

Právě proto v přepočtu na čtvereční metr vychází nejdráž jednopokojové byty, průměrná cena za čtvereční metr letos dosáhla 92.000 korun. Ve výsledku to znamená, že na byt o dispozici 1+kk potřebují lidé přibližně 3,5 milionu korun, cena se za rok zvýšila o 16 procent.

Byty o dispozici 2+kk a 3+kk mají podobnou cenu za čtvereční metr, v průměru 85.500 a 85.800 korun. Při rozloze 55 čtverečních metrů lidé za byt 2+kk v nové výstavbě zaplatí 4,7 milionu korun, za byt 3+kk s rozlohou 82 čtverečních metrů 6,95 milionu. Cena meziročně vzrostla o 6,5 procenta.

Nejvíce volných bytů je v Králově Poli a na brněnském středu

Průměrná cena za čtvereční metr klesla jen u čtyřpokojových bytů, kterých je ale na trhu nejméně. Jejich cena se v letošním třetím čtvrtletí snížila přibližně o sedm procent. „V uplynulém čtvrtletí našlo své kupce několik drahých rodinných bytů, což způsobilo meziroční zlevnění těchto velkých bytů v nabídce o sedm procent. Mezi zájemci o velké byty se již ale objevuje i investiční klientela, která transakce těchto nemovitostí využívá jako nástroj na uložení financí. Zrušení daně z nabytí nemovitostí tomuto trendu výrazně napomohlo," uvedl obchodní ředitel společnosti Trikaya František Šudřich.

Nabídka volných nových bytů se výrazně liší v jednotlivých částech Brna. Více než polovina z nich je v městských částech Královo Pole a Brno-střed, staví se také v částech Brno-sever a Brno-Bystrc. Výstavba v ostatních městských částech je spíš výjimečná.

Zvýšující se zájem o bydlení v okolí Brna

I kvůli nedostatku bydlení v Brně se zvyšuje poptávka po bydlení v jeho okolí. Bydlení v bytech je tam i o čtvrtinu levnější než v krajském městě.

„Zatímco dříve se kupující stěhovali pryč z Brna, aby získali komfortní bydlení v rodinném domě, v posledních letech jsou ochotní se z města odstěhovat i do bytu, protože náklady na jeho pořízení jsou tam výrazně nižší. Nové obyvatele zřejmě v budoucnu přivítají Bučovice, Pohořelice, Kuřim, Střelice nebo Troubsko, kde se byty staví," dodal Alexej Veselý.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ceny bytů, nemovitosti, Brno, bydlení, COVID-19, Trikaya, pandemie covidu-19, Královo Pole

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ceny bytů navzdory koronaviru stoupají. Jednopokojová garsonka v Brně vyjde na tři a půl milionu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.