Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Fitness centra zejí prázdnotou. Obchodní centra jsou oproti posilovnám nákazová džungle, apelují provozovatelé fitness center

Svět bez sportu, takový ho známe už celých deset dní a takový nás čeká následující dny, týdny, ne-li měsíce. Veškerá vnitřní sportoviště včetně hal, tělocvičen a zimních stadionů jsou uzavřena. Lidé si mohou zasportovat jedině venku nebo doma, a bohužel vzhledem k ne příliš přívětivému počasí nám nakonec zbyde pouze možnost domácího cvičení. Cvičením se zlepšuje imunita, kondice a vylučují se z těla endorfiny, to vše je pro zdraví a kvalitní imunitu podstatné, apelují zástupci brněnských fitness center.

Dvoutýdenní lockdown stojí každé fitness centrum přibližně 228 tisíc

Nařízení vlády budou mít na fitness sektor nedozírné dopady. Česká komora fitness provedla bleskový průzkum při předpokládaném počtu 1250 provozovatelů fitness center na českém trhu, a provozovatelé odhadují ztráty fitness sektoru při dvoutýdenním lockdownu na 285 milionů korun. To znamená, že dvoutýdenní lockdown bude v průměru stát každé fitness centrum 228 tisíc korun, a jelikož se středou lockdown prodlužuje, ztráty samozřejmě porostou. „Situaci zvládáme velmi těžce a se sebezapřením, na hranici uvažování, jestli po 23 letech, kdy fitcentrum provozujeme, má ještě cenu snažit se dál. Budeme si muset půjčit peníze v bance,“ uvedl majitel fitness centra Blue Gym Igor Ryšavý. 

Příspěvěk vlády je nedostatečný

Vláda se teď snaží pomoci podnikatelům, kterým v boji proti koronaviru nařídila v rámci vládních nařízení omezení provozu. Tito lidé budou moci žádat o příspěvek na komerční nájem za třetí čtvrtletí. Stát jim přispěje 50 procent z celkového nájemného za toto období. „Budeme si žádat o příspěvek na nájem. Tento je však pouze symbolický, protože máme celou řadu dalších nákladů, na které se nepřispívá – služby spojené s nájmem, které jsou dražší než vlastní nájem, telefony, úklid, energie, vedení účetnictví, pojištění a další. Pomoc je nedostatečná vzhledem k tomu, že nám stát zakázal mít jedinou korunu příjmu,“ pokračuje Ryšavý.

Cvičení s rouškou je sebevražda

Na otázku, zda by nebylo vhodnější, místo zavření sportovišť, cvičit s rouškou, provozovatelé fitness center nereagovali kladně. Podle Ryšavého je cvičení s rouškami sebevražda, podobný názor zastává také manažer fitness centra Fitinn Zdeněk Bartůška. „Fitcentra měla být otevřena, třeba na rozdíl od obchodních center, protože cvičením se zvyšuje kondice, imunita a vyplavují se endorfiny. Návštěvníci při cvičení dodržují rozestupy. Dokonce máme na zemi značky pro odstupy a vše se neustále dokola desinfikuje. Oproti fitcentrům jsou obchodní centra nákazová džungle. Ve fitcentru se ještě nikdo nenakazil,“ tvrdí Ryšavý. 

„Pokud se máme vyhnout diskusi o opatřeních a celkové vládní strategii, kterou stále postrádáme, vyjděme z toho, že fitness navštěvují především zdraví lidé, kteří si pravidelným tréninkem navíc utužují imunitu. Je tak otázkou, na kolik nesetkávání zdravých lidí pomůže zploštění křivky pozitivních případů,“ přidává se Bartůška.

Provozovatelé fitness center s jednáním vlády nesouhlasí

Nad vládními rozhodnutími a opožděnými reakcemi či interpretaci nařízení samotné vlády zůstává mnohým rozum stát. V zemi vládne chaos a nejistota. „Vládní opatření respektujeme, ale neznáme ani další kroky a řešení. To bude vláda nyní s přestávkami zavírat restaurace a volnočasové aktivity následující 3 roky? Víte přece sami, že ekonomika není jen pás s auty v Mladé Boleslavi a Kolíně,“ stězuje si Bartůška.

Posilovny na své klienty nezapomínají

Mnohé fitness centra na své klienty nezapomínají, a v dnešní složité době se věnují také přispíváním na sociální sítě tipy, jak si zacvičit i bez fitka. „Klientům poskytujeme online cvičení zdarma po celou dobu na našem Instagramu a Facebooku,“ uvedla zástupkyně Big One Fitness Sylva Vajčnerová. Online cvičení se věnuje také Fitinn nebo fitness Blue Gym a spousta dalších. „Cvičení doma ověm nemůže vynahradit cvičení v profesionálním studiu, stejně jako atmosféru a sociální kontakt,“ tvrdí Bartůška.   

Většina posiloven pozastavuje klientům již zakoupené a používané permanentky. V platnost přijdou zase po znovuotevření fitcenter.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook fitness Blue Gym

Štítky fitness, Blue Gym, FITINN, Big One Fitness, imunita, obchodní centrum, Facebook, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fitness centra zejí prázdnotou. Obchodní centra jsou oproti posilovnám nákazová džungle, apelují provozovatelé fitness center  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.