Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hygienici rozhodnou o předávání státních vyznamenání příští týden

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové by o předávání státních vyznamenání 28. října na Pražském hradě měli hygienici rozhodnout příští týden. Ti však odmítli, že by byli při schvalování této akce jakkoliv činní. Výjimku podle nich může udělit jen ministerstvo. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) uvedl, že při splnění veškerých hygienických podmínek by pro vyznamenání osobně dorazil. Prezident Miloš Zeman se mu chystá udělit nejvyšší vyznamenání, Řád bílého lva, za zvládnutí první vlny epidemie koronaviru.

O podmínkách se stále jedná

Rážová řekla, že se stále jedná o podmínkách, za kterých by se předávání státních vyznamenání mohlo konat. „Zatím stále ještě není rozhodnuto. Já myslím, že vzhledem k datu 28. října dojde k rozhodnutí příští týden,“ dodala. V Česku je aktuálně vládními opatřeními omezené shromažďování na nejvýše šest osob.

Prymula řekl, že chápe symbolické dopady povolení akce v době, kdy sám apeluje na občany, aby dodržovali vládní opatření a minimalizovali společenské kontakty. Na Pražský hrad dorazí, pokud budou splněny hygienické podmínky. „Opatření budou muset být nastavena tak, aby se tam potkalo naprosté minimum lidí, tedy zpravidla šest osob tak, jak je garantováno. Já si nemyslím, že by to měl být akt, kde by měly být desítky osob,“ řekl.

Poslední slovo budou mít hygienici, jenže...

Prezident Zeman na konání akce trvá. Pokud by se tradiční ceremoniál neuskutečnil, byla by to podle něj urážka státního svátku vzniku republiky i vyznamenaných, řekl pro deník Blesk. Podle premiéra Babiše (ANO) Zeman souhlasil s tím, že se vyznamenání předají bez účasti veřejnosti a politiků. Na ceremoniál by měli dorazit jen vyznamenaní, kterých má  být kolem čtyřiceti. Podle Babiše však budou mít poslední slovo hygienici.

Hygienická stanice Hlavního města Prahy na webu odmítla, že by byla v souvislosti s chystaným ceremoniálem jakkoliv činná. „Hygienická stanice hlavního města Prahy není nijak oprávněna udělovat jakékoli výjimky ohledně v opatření stanovených pravidel. Takovým orgánem je ministerstvo zdravotnictví,“ uvedla. Ministerstvu pražští hygienici poskytli jen „dílčí odborné výhradně vnitroresortní neveřejné stanovisko“.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com/Miloš Zeman

Štítky státní vyznamenání, Hrad, Miloš Zeman, koronavirus, vyznamenání, Roman Prymula, Jarmila Rážová, ANO 2011, pandemie covidu-19, Pražský hrad, Andrej Babiš, rituál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici rozhodnou o předávání státních vyznamenání příští týden  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.