Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Z ruční myčky v Křižíkově ulici vycházejí nablýskaná osobní auta, ale třeba i náklaďáky či jeřáby

PR článek

Nejenom osobní, ale i obytná auta, náklaďáky nebo dokonce jeřáby a další stroje těžké mechanizace vycházejí vypulírované do nejvyššího lesku z ruční myčky brněnské firmy MYJÓMI družstva invalidů. Myčka už šest let funguje v královopolské Křižíkově ulici coby první provozovna MYJÓMI a stávajících šest zaměstnanců – pět mužů a jedna žena -  v čele s jejich vedoucí Janou Svobodovou se snaží vyjít vstříc každému zákazníkovi.

 „Ruční mytí má svoje výhody, protože pečlivá údržba chrání lak i karoserii. V kartáčích v automatické myčce se mohou například zachytit kamínky, které pak poškrábou lak, navíc kartáče se narozdíl od lidských rukou nedostanou všude. My to bereme klasicky – oplach, pak kbelík se šamponem a kvalitní houba, další opláchnutí, vysušení, vyleštění… Máme k dispozici různé mycí programy, záleží na tom, co si zákazník vybere. Mimo mytí karoserií provádíme i kompletní vyčištění interiérů vozidel včetně vytepování sedadel,“ popsala vedoucí ruční myčky Jana Svobodová. 

Foto: archiv MYJÓMI

Špinavé odvezou, čisté přivezou

MYJÓMI je družstvo invalidů, které se primárně zaměřuje na zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Status OZP nebo OZZ má v MYJÓMI standardně okolo 90 % zaměstnanců. Pracovní uplatnění zde nachází lidé s tělesným, smyslovým, mentálním i kombinovaným postižením a osoby s duševním onemocněním.

Výhodou, která šetří čas zákazníka, je takzvaný pick-up servis, který je stále více využíván. Klient tak nemusí svoje auto do myčky přivézt a po provedené očistě si ho zase odvézt, protože i o to se postarají zaměstnanci. Na smluveném místě a ve smluvenou dobu si auto vyzvednou a stejným způsobem jej pak majiteli zase předají. Tato služba zatím funguje hlavně po Brně.

„V průměru jde o dvě nebo tři cesty tam a zpátky denně. Vyžaduje to dobrou logistiku, aby na sebe cesty navazovaly, protože počet zaměstnanců je omezený. Pick-up servis nabízíme převážně po Brně, jsou ale i výjimky, a pokud je to časově možné, domluvě se nebráníme – jeli jsme například i do Kuřimi nebo do Bílovic nad Svitavou,“ sdělila vedoucí automyčky s tím, že pick-up servis se týká výhradně osobních aut, k jejichž řízení je třeba průkaz skupiny B. 

Ruční umytí vozidla může trvat od „rychlého oplachu“, který zabere necelou půlhodinu a zahrnuje pouze umytí karoserie a většinou není třeba se na něj předem objednávat, až po čtyři až pět hodin práce, kdy se na autě i v něm umyje a vyčistí kompletně všechno. Ohlasy od spokojených zákazníků pak do myčky přivádějí nové klienty. 

Foto: archiv MYJÓMI

„Přijíždějí k nám například na doporučení svých známých, a když jsou s našimi službami spokojeni, vracejí se a zase nás doporučují dál. Nedávno třeba přijel pán s velkým obytným autem, že na nás dostal doporučení, a opravdu odjel spokojený. Tohle nás vždycky moc potěší. Recenze na myčku jsou tak z devadesáti procent pozitivní, což pro nás znamená, že svoji práci děláme dobře. Máme už řadu stálých klientů, umýváme jak firemní, tak i soukromá auta,“ upřesnila Jana Svobodová. 

Když si spolu lidé „sednou“

Provoz ručního mytí vozidel byl otevřen 1. 7. 2014, tehdy se začalo v šesti členném týmu. Dnes MYJÓMI provozuje také montážní nebo šicí dílny v Brně, Svitavách, Chocni, Břeclavi nebo Třebíči. Za tu dobu se firma vzrostla natolik, že celkem zaměstnává přes 400 zaměstnanců.

Sehraný tým pracovníků, kteří se navíc při své každodenní činnosti musí „popasovat“ s různými typy svého zdravotního znevýhodnění, prověřuje i pokračující koronavirová krize. Na jaře také myčka prošla dvoutýdenním vládou nařízeným distancem, zákazníků výrazně ubylo a do normálu se situace vrátila až v průběhu léta. Co bude následovat dál v souvislosti s druhou vlnou koronaviru, je otázkou. „Zatím fungujeme normálně, ale nikdo neví, co bude zítra, pozítří nebo příští týden,“ poznamenala vedoucí.

Foto: archiv MYJÓMI

A plány, případně nějaké přání do budoucna? „Postupem času bude třeba nakoupit novou techniku, a to není levná záležitost, pokud by se měla obměnit naráz. O finanční náročnosti akce jsme se už přesvědčili, kdy jsme měnili leštičku.  Na to by se pak hodilo disponovat neomezeným množstvím peněz,“ řekla s úsměvem Jana Svobodová.  „Jsem moc ráda za skvělou partu lidí, která v tomto složení funguje už několik let, protože vím, že se na ně mohu vždycky spolehnout. A to je při práci hodně důležité,“ doplnila vedoucí myčky. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv MYJÓMI

Štítky myjómi, ruční myčka, Brno, auta, jeřáby, kamiony, myčka, Jana Svobodová, koronavirová krize, jeřáb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z ruční myčky v Křižíkově ulici vycházejí nablýskaná osobní auta, ale třeba i náklaďáky či jeřáby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.