Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vládním zákazům navzdory. Zeman si v době tvrdých opatření prosadil předávání státních vyznamenání 28. října

Předávání státních vyznamenání 28. října nejspíš bude. Prezident Miloš Zeman souhlasil s tím, že by se ceremoniál na Pražském hradě odehrál bez účasti veřejnosti a politiků, řekl po dnešní schůzce s hlavou státu v Lánech novinářům premiér Andrej Babiš (ANO). Podle předsedy vlády by na ceremoniál dorazily jen vyznamenané osobnosti. Plán se teprve chystá probrat s hygieniky, kteří budou mít poslední slovo. V Česku bude od středy kvůli covidu-19 omezeno shromažďování na maximálně šest osob. Opozice i některé osobnosti případnou výjimku pro Hrad kritizují.

Babiš uvedl, že oslavy na Hradě by se měly uskutečnit bez veřejnosti a politiků. „Byl by tam jen pan prezident a vyznamenaní bez rodin. Teď to projednáme s hygienou," uvedl. Na Hradě by podle Babiše platila přísná hygienická opatření. Zeman s plánem souhlasí, dodal. „Jsme toho názoru, že vyznamenaní si to zaslouží," řekl premiér.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) navrhované řešení považuje za důstojné. Prezident dostane příležitost oslovit veřejnost svým projevem i předat ocenění osobně. „Technikálie si doladí protokol Hradu s hygienou, je možné, že tam budou ocenění po jednom, ale to je fáze protokolárního plánování," uvedl. Představitelé vlády se podle Hamáčka snažili při dnešním rozhovoru s prezidentem domluvit takové podmínky, aby hlava státu měla možnost oslovit národ a ceremoniál nikoho nepohoršoval kvůli hygienickým požadavkům kladeným na veřejnost.

Slovo bude ještě mít hlavní hygienička

Kancléř Vratislav Mynář dnes uvedl, že Pražský hrad požádal o vyjádření hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou. Navrhl jí několik scénářů, za kterých by se předávání vyznamenání mohlo konat. Variantu, že by se aktu nezúčastnil nikdo z veřejnosti, označil za jednu z možností. Také Babiš po jednání v Lánech řekl, že konečné rozhodnutí bude na hygieně.

Zeman v neděli řekl, že Hrad dělá vše pro to, aby se ceremoniál 28. října na Pražském hradě uskutečnil. V rozhovoru pro Blesk.cz uvedl, že by považoval za urážku státního svátku vzniku republiky i vyznamenaných, pokud by se tradiční předávání ocenění nekonalo. Vyznamenaných bude letos asi 40.

Před zákonem jsme si všichni rovni, upozornil soudce

Pořádat v době mimořádných restrikcí kvůli epidemii koronaviru ceremoniál na Pražském hradě k předání státních vyznamenání, byť v omezeném rozsahu, je nevhodné a neodpovědné. Shodla se na tom většina rektorů oslovených. Ani kdyby byli 28. října na oslavy státního svátku pozváni, nezúčastnili by se. Také podle opozičních politiků by Hrad neměl dostat výjimku ze zákazu shromažďování nad šest osob, která začne platit od středy. Na rovnost před zákonem upozornil i bývalý předseda a nynější soudce Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

„K svátku 28. října dostávají na Hrad pozvánku i tři desítky soudců. Jestli letos pořadatelé slavnosti nemají soudnost a hosty pozvou, měli by aspoň od soudců být odmítnuti. Rovnost před zákonem nemůže být lidem srozumitelněji vysvětlena. Kolegové soudci, měli byste na to pamatovat," uvedl na twitteru Baxa.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jiří Ovčáček / Twitter

Štítky Miloš Zeman, Andrej Babiš, státní vyznamenání, koronavirus, opatření, Pražský hrad, rituál, ANO 2011, Zámek Lány, slavnost, Česko, Josef Baxa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vládním zákazům navzdory. Zeman si v době tvrdých opatření prosadil předávání státních vyznamenání 28. října  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.