Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Syn radost opravdu nemá, chce se hlásit na gymnázium a distanční výuka mu nesedí, říká maminka 3 dětí

Trávit skoro všechen čas doma, nechodit do školy a nevidět se s kamarády může být pro děti náročné. „Je dobré, aby každý den dělaly něco nového, jinak se začnou nudit a zlobit,” tvrdí maminka tří dětí a učitelka Matulová.

Velkými pomocníky jsou babičky

V době karantény je těžké vymyslet každý den činnosti, které by zabavily děti. Své o tom ví maminka tří dětí Eva Matulová. Ta se stará o program nejen svých dětí, ale i dalších na místí základní škole, kde učí. „Vzdělávání je poměrně náročné. Nejstarší syn je v deváté třídě a tak se nejvíce věnuje českému jazyku a matematice na přijímací zkoušky. S ostatním mu pomáhám já, tisknu mu materiály, poté jeho splněné úkoly skenuji a zasílám učitelům. Dcera se dopoledne s kamarádkami učí přes videochat. S učitelkou matematiky mají výuku přes Messenger, mohou se ptát na příklady a podobně. Nejmladšího syna vozím k babičce, která s ním všechny úkoly plní a já je poté odesílám přes e-mail učitelům,” říká Eva. 

„Je důležité umět děti v těchto časech zabavit, hlavně jim nestrčit do ruky tablet," říká Eva

Pro rodiče je dost náročné učit děti doma, zvlášť pokud mají dětí víc a nemají na pomoc třeba babičku nebo někoho jiného. „Pokud budu mluvit za rodiče - nic jiného mi nezbývá, než všechny úkoly s dětmi splnit. Díky babičce, která nám s tím pomáhá, je to jednodušší. Kdyby to bylo jen na mně, tak nevím, zda bych si se všemi úkoly věděla rady. Myslím si, že dětem vyhovuje, že nemusí trávit ve škole tolik času. Zcela určitě jim ale chybí kamarádi a setkávání s nimi. Pro rodiče to je náročná situace, ale možná si tak konečně začnou vážit práce učitelů,” dodává Eva. 

Máte s dětmi volný čas? Zkuste něco vyrobit

Jako pedagožka má Eva o něco víc práci snadnější, jelikož se učením dětí živí a má tak pár tipů, jak tuto situaci lépe zvládnout. „Je vhodné si vytvořit TO-DO list, kde si děti sepíšou všechny nápady, které by si chtěly doma vyzkoušet. Ty si potom postupně odškrtávají. Děti tak získají inspiraci a lepší pocit z toho, že každý den zažily něco nového. Dobrý nápad jsou také deskové hry, hlavně když se zapojí celá rodina. Mnoho muzeí nabízí virtuální prohlídky. Virtuálně se můžete projít i v nejslavnějších muzeích celého světa. Vhodné je si s dětmi i něco manuálně vytvořit. Nejlépe něco praktikého, co má následně další využití. Třeba krmítko pro ptáčky,” uzavírá Eva. 

Eva a její dcera Karolína

Distační výuka na přijímačky moc nepřipraví

Na nošení roušek a uzavření škol reaguje každé dítě jinak. „Dcera si poprvé přišla s rouškou trapně, nejstarší syn si ji dokonce sám ručně ušil a nosí ji vždy, když má a bez problému. Co se týče školy, syn radost opravdu nemá, chce se hlásit na gymnázium a distanční výuka mu nesedí a má tak obavy, zda zkoušky zvládne. Dcera má radost, protože jí to ve škole moc nebaví, nejradši má kreslení a celkově více spěje k cestě umění, kterému ve škole není věnována taková pozornost. Takže pokud nedělá online úkoly, tak maluje,” sděluje maminka 2 dětí Hana Prokopová. 

Většina dětí nemá s nošením roušky žádný problém

Díky starostem o online školu se každý den může stát dost rutinním. „Přijde mi, že sedím neustále u počítače a jen sleduji, ve kterém předmětu přibyl nový úkol, a který z nich ještě není vytištěný. Navíc musím sledovat, do kdy jaký úkol odeslat učitelům. Je toho celkem dost. Každý den mi přijde stejný, ale snažím si zachovat pozitivní přístup. Alespoň více prohloubím vztah se s svými dětmi,” uzavírá aktuální situaci maminka 4 dětí Kamila Povolná.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay, Eva Matulová

Štítky Koronavirus, uzavření škol, děti, domácí výuka, vládní opatření, Facebook Messenger

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Syn radost opravdu nemá, chce se hlásit na gymnázium a distanční výuka mu nesedí, říká maminka 3 dětí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.