Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V pondělí vláda omezila koleje, v úterý už je to ovšem zase jinak. Studenti jsou zmatení

Pondělní nová opatření týkajících se vysokých škol vyvolala v mnoha studentech paniku a zmatek. Vláda ohlásila zákaz obývání vysokoškolských kolejí českým studentům. Na vystěhování měli mít pouze jeden den. Na internetu se ovšem spustila lavina naštvaných studentů, kteří koleje opustit z různých důvodů nemohou. Na základě toho v úterý dopoledne dopoledne ministr Plaga zveřejnil text na twitter, kde udělil výjimku studentům, pro které je návrat domů nepřijatelný.

Nejistota, pochyby a zmatení, tak by se dalo charakterizovat momentální rozpoložení českých studentů obývajících vysokoškolské koleje. Vládní prohlášení a restrikce jsou totiž tak nevyzpytatelné a mění se tak rychle, že se lidé přestávají mezi opatřeními orientovat. 

Omezení kolejí pouze pro české studenty

V pondělí večer vláda vyhlásila zákaz obývání kolejí studentům s trvalým pobytem v České republice. Výjimku dostali pouze studenti ze zdravotnických oborů, ale také ti zahraniční. Mezi českými studenty tak propukla obrovská panika. „Včerejší konferenci jsem sledoval a připadá mi že vláda není schopná adekvátně reagovat a poučit se ze svých chyb. Babiš udělal z nekvalifikovaných lidí ministry a jeho populismus a arogance zajistili že se musí opět přecházet na taková drastická opatření jako zavíraní škol a podobně. Kdyby ta opatření přicházela s nějakým předstihem, nejspíš by to dnes vypadalo úplně jinak,“ stěžuje si vysokoškolský student Štěpán Chvátal.

Mnozí studenti při studiu pracují

Koleje obývají lidé z různých koutů Česka, mnozí při studiu také pracují, jestli by tedy přišli o koleje, znamenalo by to ztrátu bydlení a tudíž i práce, museli by se tedy vrátit na trvalé bydliště. „Na kolejích zůstat opravdu potřebuji. Jednak chci mít klid na učení, ale hlavně tady mám o víkendech brigádu. Rozhodl jsem se nastoupit na koleje i přes distanční výuku právě proto, abych měl klid a čas na studium. Odjet z kolejí by pro mě byla velká komplikace,” svěřil se student a obyvatel kolejí Masarykovy univerzity v Brně Jan Podmol. 

Vláda nakonec udělila výjimku

Situace ovšem nebude tak horká. Vláda nakonec ustoupila a ještě v úterní dopoledne napsal ministr Robert Plaga na twitter, že studenti, kteří se nemohou vrátit domů, mohou na kolejích zůstat. „Stejně tak na nich zůstávají studenti v karanténě. S rektory jsme ve spojeni. Přesto, pokud je to možné, prosím všechny, aby se vrátili domů a omezili sociální kontakty,” uvedl Plaga na twitter. 

Student Jan Podmol se rozhodl, že na kolejích nejspíš zůstane i přes vládní doporučení je opustit. „Doufám, že díky této výjimce budu moct na kolejích zůstat. Bydlíme doma i s prarodiči, které bych nechtěl vystavit nebezpečí tím, že přijedu z Brna, které je na semaforu červené,“ dodal.

Stejně se rozhodl také student obývající koleje Vysokého učení technického Štěpán Chvátal, „v Brně být opravdu potřebuji. Pracuji na univerzitě a mám tady všechny své osobní věci. Doufám, že si to vláda zase nerozmyslí, byla by to pro spoustu studentů opravdu těžko řešitelná situace." 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky VUT, Masarykova univerzita, koleje, Plaga, vláda, Robert Plaga, Česko, studium, Brno, Andrej Babiš, Vysoké učení technické v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pondělí vláda omezila koleje, V úterý už je to ovšem zase jinak. Studenti jsou zmatení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.