Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Fakultní nemocnice Brno má 344 lidí v karanténě, chybí personál

Fakultní nemocnice Brno má 344 lidí v karanténě. Někteří mají pozitivní test na covid-19 a někteří mají pozitivní případy v rodině. Začíná proto chybět personál, odpověděla na dotaz mluvčí nemocnice Veronika Plachá. I proto podle ní nemocnice omezila plánované operace a z 25 sálů se operuje jen na 13. Svatoanenská nemocnice má 59 nakažených pracovníků. Hledá dobrovolníky z řad studentů medicíny.

Podle Plaché jsou v karanténě pracovníci celé nemocnice. „Můžeme říct, že všude začíná chybět personál. V nemocnici jsou na sebe navíc všechny profese navázané. Proto jsme museli omezit provoz na operačních sálech," uvedla Plachá. Dalším důvodem k omezení plánovaných zákroků je, že nemocnice chce mít volná lůžka pro pacienty s koronavirem. V nemocnici pracuje skoro 6000 lidí, z toho je přes 1000 lékařů, přes 2000 sester, další jsou například ošetřovatelé, sanitáři a podobně.

Akutně hledáme dobrovolníky z řad studentů, zní z nemocnic

Svatoanenská nemocnice má 59 pozitivních případů, uvedla její mluvčí Dana Lipovská.„Z toho je 11 lékařů, 42 nelékařských pracovníků a šest fyzioterapeutů," řekla mluvčí. Nemocnice omezila plánované operace. Ředitel nemocnice Vlastimil Vajdák už dříve uvedl, že pokud by situace trvala, musela by kvůli nedostatku sester některá oddělení zavřít. „Hledáme akutně dobrovolníky z řad studentů medicíny nebo vyšších zdravotních škol. Jde samozřejmě o placenou práci a snažili bychom se přizpůsobit jejich výukovému režimu," uvedl Vajdák. Zařízení má přes 2100 zdravotníků včetně lékařů a sester.

Studenti musí kombinovat pomoc se školou

V jihomoravském zdravotnictví na dobrovolnické bázi pomáhají medici z brněnské lékařské fakulty. Deset kontaktů na studenty univerzita předávala do Fakultní nemocnice u svaté Anny, čtyři jsou v call centrech krajské hygienické stanice, zájem o mediky je i v okresech. Oproti jaru je ale problém v tom, že nyní mají medici v běhu praktickou výuku. Škola nechce, aby o ni znovu přicházeli. Dobrovolnicky tak mohou pomáhat, jen když mají čas v rozvrhu, uvedla mluvčí univerzity Tereza Fojtová. Co se týče nasazení mediků v rámci pracovní povinnosti v nouzovém stavu, zatím teprve vznikají seznamy těch, kterých by se povinnost mohla týkat.

V Jihomoravském kraji přibývají v posledních dnech stovky potvrzených případů denně. Od začátku pandemie je v kraji 10.944 potvrzených případů. Je to čtvrtý nejvyšší počet za Prahou, Středočeským a Moravskoslezským krajem. Vyplývá to z webových stránek ministerstva zdravotnictví. Podle hygieniků v kraji s nemocí zemřelo 78 lidí v průměrném věku 80 let, vyléčilo se 4711 lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky fn brno, fnusa, personál, sestry, doktoři, karanténa, koronavirus, nemocnice, Fakultní nemocnice Brno, lékař, Krajská hygienická stanice, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice Brno má 344 lidí v karanténě, chybí personál  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.