Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnští kanoisté chtějí proměnit chátrající loděnici na Svratce. Žádají o pomoc město, kraj i stát

Probudit rychlostní kanoistiku na řece Svratce a vrátit Brno zpět mezi českou špičku. Kanoisté z oddílu TJ Lodní sporty Brno představili projekt na obnovu chátrající loděnice na ulici Veslařská v Jundrově. Hlavní budova je už v havarijním stavu a potřebuje zásadní rekonstrukci. Kousek nad pisáreckým splavem by tak měl v příštích letech vyrůst moderní vodácký areál rychlostní kanoistiky. Přinést by měl lepší podmínky pro trénink především dětí a mládeže. Na projekt teď TJ Lodní sporty Brno shání peníze.

„Provozní budova loděnice je už ve velmi špatném stavu, pod střechu zatéká a hrozí prolomení stropů. Je potřeba ji kompletně rekonstruovat. Chceme v Brně postavit moderní areál rychlostní kanoistiky, kde vedle dětí, které se zabývají rychlostní kanoistikou a vrcholovým sportem, budou trénovat například i senioři na dračích lodích,“ popsal předseda kanoistického klubu TJ Lodní sporty Brno Zdeněk Janeček.

Historická loděnice vyhořela v 60. letech, provizorní stojí dodnes

TJ Lodní sporty Brno sdružuje profesionální i rekreační veslaře, jachtaře a kanoisty. Dlouhodobě vychovává české talenty. Pod hlavičkou tělovýchovné jednoty začínali například hvězdná veslařka Miroslava Knapková nebo kajakář Pavel Holubář, účastník her v Sydney.

Původně stála na místě dnešního areálu v ulici Veslařská historická loděnice z konce 19. století. V roce 1969 ale hlavní budova kompletně vyhořela. Členové klubu tehdy v takzvané „akci Z“ postavili loděnici novou. Ta měla být pouze provizorní, po různých opravách slouží dodnes. Přes padesát let patří celý areál TJ Lodní sporty Brno. Využívají ho především rychlostní kanoisté.

V současné době v klubu trénuje kolem dvaceti dětí a mladých sportovkyň a sportovců. Z Loňského mistrovství České republiky přivezli celkem sedm medailí. Trénují tady ale i závodníci na dračích lodích a další spolky, pořádají se zde příměstské tábory nebo sportovní akce pro veřejnost.

Brněnská tělovýchovná jednota má dlouhodobou podporu z Českého svazu kanoistiky. „Velmi brněnskému klubu rychlostní kanoistiky fandíme. Po několika desetiletích stagnace zde vybudovali fungující závodní tým dětí, který vedou zkušení trenéři. Nová loděnice by tohle úsilí ještě posílila. Je v zájmu Českého svazu kanoistiky, aby druhé největší město pomáhalo vychovávat špičkové rychlostní kanoisty a kajakáře,“ prohlásil předseda svazu Jan Boháč.

Potřeba pomoci od státu, města i kraje

Rekonstrukci loděnice připravuje TJ Lodní sporty Brno už dva roky. „Začali jsme výběrovým řízením a oslovili architekty, kteří připravili studii a následně projektovou dokumentaci. Nedávno jsme získali i stavební povolení. Dosud naše organizace vynaložila na tyto práce téměř 1,5 milionu korun. Stavební práce první etapy jsou odhadovány na třicet milionů korun. Tato částka je ale nad rozpočtové síly tělovýchovné jednoty, proto plánujeme požádat o dotace Národní sportovní agenturu a věříme, že projekt finančně podpoří i město Brno a Jihomoravský kraj,“ shrnul předseda TJ Lodní sporty Brno Radovan Šlechtický.

Nové molo na Svratce i lavice podél břehu

Před šesti lety se klubu díky dotacím podařilo opravit nejstarší historickou budovu v areálu s původními dřevěnými stropy. Ta slouží jako společenská místnost pro činnost spolků. Dalším krokem bude kompletní rekonstrukce provozní budovy a obnova areálu. Rozdělena je na dvě etapy. V první se počítá s opravou hlavní provozní budovy a s dostavbou a zastřešením skladu pro lodě. V přízemí hlavní budovy bude společenská místnost, posilovna, místnost s pádlovacími trenažery nebo wellness. Ve druhém podlaží šatny a kancelář klubu. Stavební práce by měly trvat zhruba jeden a půl roku.

Ve druhé etapě je v plánu proměnit břeh Svratky, kde vznikne nové dřevěné molo a pobytová plocha s kaskádovými lavicemi. Součástí areálu bude i náměstíčko s parkovištěm nebo nové víceúčelové hřiště. Návrh počítá i s doplněním stromů a zeleně. Pokud to nový územní plán umožní, tak vznikne také prostor pro krátkodobé ubytování sportovců.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto BENarch | Zdroj s použitím TZ

Štítky loděnice, Svratka, kanoistika, Brno, sport, rychlostní kanoistika, kanoista, Jundrov, Zdeněk Janeček, Miroslava Knapková, Jan Boháč, Pavel Holubář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští kanoisté chtějí proměnit chátrající loděnici na Svratce. Žádají o pomoc město, kraj i stát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.