Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Příliv bezdomovců se nedal vydržet, je konec, říká provozovatelka café Plovárna

Před dvěma lety park na Mendlově náměstí ožil. Vystavěla se nová zeleň, lavičky, nová zastávka hromadné dopravy, ale hlavně kavárna Plovárna a veřejné toalety. Dnes místo Brňáků chodí do parku odpočívat bezdomovci.

V roce 2016 vypsala městská část Brno-střed architektonicko-urbanistickou soutěž s názvem Úprava veřejného prostoru mezi ulicemi Výstavní-Veletržní při Mendlově náměstí. Projekt zahrnoval i úpravy povrchů parkových cest, vysázení okrasné zeleně a instalaci veřejného osvětlení, laviček, odpadkových košů a pergoly. S trojící červených kontejnerů navázala provozovatelka café Plovárna na projekt Piknik box v Björnsonově sadu.

Více bezdomovců než kavárníků

Snaha udržet místo stále zajímavé pro zákazníky bohužel ztroskotala.„Zvýšil se mi tam počet bezdomovců a lidi kvůli tomu odchází. Bezdomovci si chodí na ty záchodky a je to dost velký problém. V popisu výběrového řízení bylo uvedeno, že je součástí provoz veřejných toalet, ale ani ve snu by mě nenapadlo, že to bude v takovém stylu. Uklízíme to a čistící prostředky a toaletní potřeby tam dávám taky já. To v původním návrhu bylo, ale nepředstavovala jsem si, že tam budou alkoholici bez domova a sem tam si tam budou feťáci bouchat do žíly,”  uvedla pro web archSPACE  Mariana Trantinová.

Mendlovo náměstí patří mezi jedno z nejnebezpečnějších míst v Brně a jednotky strážníků a policistů mají park pravidelně pod dohledem. „Mendlovo náměstí patří z našeho pohledu k nejkontrolovanějším místům v Brně. Jenom v září tam strážníci podnikli přes tři sta kontrol. Právě parku a přestupnímu uzlu věnují zvláštní pozornost,“ informoval tiskový mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Narůstající počet bezdomovců se stává nezvladatelný. „Jsem tu dva roky a výrazně se to za tu dobu zhoršilo. Předtím jich tam bylo 5 a teď je jich tam třeba 20. Nárazově jich může být 30, jsou roztroušení různě po parku,“ dodává Tratinová.

Město zasahuje 

Na podnět Městské policie se na Mendlově náměstí rozšířil i kamerový systém, který strážníkům pomáhá při dopadení podezřelých. Kamery a pravidelné kontroly mírní situaci. „Například v září se tady hlídky zabývaly převážně drobnými přestupky, například ve čtyřech případech odhazováním odpadků a třikrát pitím alkoholu na veřejnosti. Celkem jsme evidovali 23 přestupků, většina souvisí s kouřením na zastávkách. Za říjen jsme zatím zaznamenali pouhé tři přestupky,“ doplnil Ghanem.

Odbor sociální péče Magistrátu města Brna je se situací obeznámen a zaměstnanci park pravidelně každý týden navštěvují. „V parčíku u zídky na ulici Výstavní kurátoři kontaktovali tři osoby bez domova seniorského věku (jednoho mladšího klienta s přiznaným invalidním důchodem a jeden klient spal na Bakalově nábřeží). Všichni oslovení klienti znají své sociální kurátory a jsou plně informováni o všech nabízených službách ve městě Brně,“ řekl tiskový mluvčí magistrátu města Brna Filip Poňuchálek.

Lukrativní místo

Mendelovo náměstí je dopravní uzel a střetává se zde velké množství lidí. Pro bezdomovce se park stal výhodným místem pro žebrání. „Oslovení občané lidem v nouzi často ze soucitu vyhoví, a tak je pro tyto osoby výhodnější zdržovat se okolo zastávek hromadné dopravy a v přilehlých oblastech, než se odebrat do městem zřízených kontaktních center pro osoby bez domova,“ dodal Poňuchálek.

Přestože město lidem bez domova nabízí místo, kde mohou složit hlavu, vysprchovat a najíst se, někteří však tuto možnost nevyužívají, protože klienti se musí v zařízení určitým způsobem chovat. „Někteří klienti nechtějí nebo nejsou schopni dodržovat jakákoliv pravidla a v tomto případě zbývá pouze obrátit se na Policii ČR nebo Městskou policii,“ uvedl Poňuchálek.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto café Plovárna, MMB | Zdroj archspace.cz

Štítky Brno, Mendlovo náměstí, park, kavárna, café Plovárna, bezdomovci, bezdomovec, koupaliště, domov, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Reinberger

Dobrý den. Bydlím na mendlově náměstí od roku 2005. Zažil jsem bourání bývalého Krasu, opravu parku před zámečkem, revitalizaci stávajícího parku u "Plovárna" a nestačím se našemu vedení Brna střed divit. Náš výbor SVJ Veletržní 684/3 bojuje s Brnem střed již 2-3 roky naspátky ohledně prostor bývalého Krasu: vlastník je Mendel Platza, a.s a celého regionu Mendláku a je to hamba celého Brna. Dokonce jsme Městské policii nabízeli nebytové prostory jako dočasný prostor služebny - odmítnuto. Celý prostor Mendláku bez systematického dozoru alespoň MP bude stále výspou bezdomovců a nepřizpůsobivých osob. Krásný prostor vytvořený za miliony z našich daní je těmito osabymi znehodnocován fyzicka, ale hlavně i z pohledu hygieny a ochrany zdraví, matky s děrtmi apod. ... Stávající situace je tristní a naší zastupitelé by se měli hluboce zamyslet zda stále tolerantně řešit otázku bezdomovců a nepřizpůsobivých osobje je správné.

Pondělí, 12. října 2020, 08:34Odpovědět

Příliv bezdomovců se nedal vydržet, je konec, říká provozovatelka café Plovárna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.