Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na dva týdny se zavírají i hrady, zámky nebo jeskyně v Moravském krasu

Nejméně na dva týdny se kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru uzavřou na jihu Moravy památky i další populární turistické destinace. I když léto bylo úspěšné, letošní návštěvnost bude výrazně nižší než v běžném roce.

„U nás bývá o víkendech rušno, takže nám i po skončení hlavní sezony pomáhají brigádníci. Zatím jsem s nimi domluvená, že dva týdny nepřijdou, teď o víkendu budou provázet naposledy. Znamená to další propad návštěvnosti," poznamenala kastelánka zámku v Lednici na Břeclavsku Ivana Holásková.

Ztráta 120 tisíc návštěvníků

Po celý říjen měl mít ještě o víkendech, svátcích a prázdninách zámek otevřené všechny okruhy i minaret, od listopadu do 20. prosince pak hlavní okruh a skleník. Zatímco letní sezona byla srovnatelná s minulými roky, od září zažívá lednický zámek propad návštěvnosti. „Obvykle touhle dobou přijíždí jeden zahraniční zájezd za druhým, to se samozřejmě letos neděje. Všechno, co jsme přes léto nabrali na návštěvnosti navíc, šlo dolů. Už teď jsme ve ztrátě 120.000 návštěvníků," uvedla Holásková. Dodala, že vzhledem k vývoji pandemie příliš neočekává, že by zámek na pololetní prázdniny na konci října otevřel.

Stejně je na tom i brněnská vila Tugendhat. Prohlídky jsou vyprodané do konce letošního roku, správa vily ale zatím nákup vstupenek pozastavila a za nadcházející dva týdny uzavírky vrací peníze za prodané vstupenky. „Postupy máme stanovené už z jarních měsíců, výhodou je, že hlavní těžiště je pro nás online prodej. Máme tak na většinu návštěvníků maily a telefony, vstupné budeme automaticky vracet na účet, další prodej jsme ale zatím zastavili," uvedl mluvčí správy památky Petr Dvořák. Řekl, že kvůli rušení dopředu objednaných zájezdů se občas termíny uvolňují.

Moravský kras zaznamenal drtivý propad návštěvníků ze zahraničí

Opatření vlády se týká i jeskyní v Moravském krasu. Už týden chodí průvodci po přírodních památkách se zmenšenými skupinami, zatímco běžně limity některých jeskyní povolují naráz až 60 návštěvníků, kvůli opatření vlády teď na prohlídky chodily skupiny o 20 lidech včetně průvodce.

„Nařízení vlády se nás bohužel týká také, v pondělí je zavírací den, ale od úterý zůstaneme zavření. Počítáme s uzavřením na dva týdny, uvidíme, jak to bude potom dál," uvedl Jiří Hebelka, vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu.

Návštěvnost v září byla podle něj srovnatelná s běžnými roky, zahraničních turistů ale přijelo o 84 procent méně. Tento výpadek ale nahradily rodiny s dětmi z Česka. Návštěvnost v letních měsících jarní výpadek nenahradila, i když byla velmi dobrá. Od listopadu je část jeskyní běžně uzavřená nebo je jejich otevírací doba omezená kvůli zimujícím netopýrům.

Vláda nařídila uzavřít od pondělka na dva týdny veškeré památky, kina, divadla, muzea, galerie a hvězdárny. Důvodem je rychlý nárůst počtu lidí nakažených koronavirem. Na konci pracovního týdne přibylo v cekém Česku přes 8 tisíc nakažených, na jižní Moravě přes sedm stovek.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky jeskyně, Moravský kras, lednice, lednicko-valtický areál, zámky, hrady, divadla, kino, hvězdárny, zámek, léto, Morava, Zámek Lednice, Česko, okres Břeclav, Petr Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na dva týdny se zavírají i hrady, zámky nebo jeskyně v Moravském krasu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.