Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Víno, uzeniny i cimbálka. Na Svoboďáku se konají Slavnosti vína

Bílé či červené víno, burčák, pivo, ale také moravské uzeniny, sýry nebo frgály. To vše a mnohem více mohou lidé ochutnat nebo zakoupit na již tradičních Slavnostech vína, od pátku 18. září až do soboty 26. na náměstí Svobody v Brně.

Lidé stojí v řadách na víno, jídlo, ale i keramické výrobky a bronzové šperky. Nejen štamgasti vysedávají při stolcích a debatují. Děti dostávají do rukou ještě horký trdelník. Zajímavou věc podotýká malá holčička: „Aha, u stánku na pivo téměř nikdo není!". Prodavač v osamělém stánku na pivo sice právě jedno čepuje, ale řady jako jinde se zde nekonají. Přece jen jsou to Slavnosti vína, Slavnosti piva se již konaly.

Otázka dne: víno nebo burčák? 

Festivalu se tento rok již zúčastnila také studentka Nela Jančová. „Jela jsem okolo šalinou, nedalo mi to a vystoupila jsem dříve. Chtěla jsem se podívat, co všechno tady je. O víkendu sem zajdu určitě s přáteli a myslím, že se budeme dobře bavit,“ sdělila. Na milovníky vína čeká více než sto druhů vína, ale také burčáku, červeného i bílého, jehož sezóna je v plnému proudu. „Těším se na ten červený, ještě jsem ho letos neměl,“ řekl účastník akce Martin Matula, který na festival přijel až z Třebíče.

I přes aktuální dění kolem koronaviru dorazilo hodně návštevníků

Návštěvníci si mohou nejenom koupit a ochutnat produkty z jihomoravských vinic, občerstvit se a pobavit se při bohatém kulturním programu, například při zvucích cimbálové muziky.

Je libo bílé, červené či levandulové?

Vinař Ivan Buša z vinařství Lukáš Hlinecký příchozím nabízí víno, burčák ale i víno z levandule - Levandulového Šviháka. „Vzhledem ke zdravotní situaci chodí poměrně hodně lidí. Čekal jsem circa o třetinu nižší účast a zvažoval jsem z tohoto důvodu účast na akci. Na odbyt jdou nejvíce polosuchá vína s nižší kyselinkou. Překvapilo mě, že burčák se neprodává tolik, jako jsem očekával. Každopádně v našem sortimentu je dlouhodobě nejprodávanější Levandulový Švihák a ani na této akci nezklamal,” sdělil.

Burčák nebo víno? Toť otázka

Víno se nalévá do jednorázových plastových kelímků, nebo originálních skleniček s mottem „Milujeme víno“ nebo „Slavnosti vína", které si milovníci vinného moku za poplatek odnášejí domů. Otevírací doba stánků je běžně do osmé hodiny večerní, pro zájem hostů však zůstávají otevřené až do deseti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Slavnosti vína, jídlo, festival, pivo, víno, slavnost, burčák, uzenina, sýr, cimbálová muzika, Trdelník, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víno, uzeniny i cimbálka. Na Svoboďáku se konají Slavnosti vína  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.