Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Muži v Brně se zastavilo srdce, ochotní svědci mu díky veřejnému defibrilátoru zachránili život

Díky veřejnému automatizovanému externímu defibrilátoru a spoustě ochotných svědků se podařilo zachránit život staršímu muži, kterému se při procházce po ulici se svým kamarádem udělalo nevolno a zastavilo se mu srdce. Ještě než přijeli zdravotníci, podařilo se lidem okolo přivést muže zpátky k životu.

Předevčírem okolo poledne měl obrovské štěstí muž ve středním věku, který se se svým kamarádem vydal na procházku. Šli spolu po ulici, když se jednomu z nich udělalo špatně. Nešlo ale o obyčejnou nevolnost, nastupující slabost mu totiž způsobila zástavu srdce. Shodou velmi šťastných náhod se nedaleko od nich nacházel veřejně dostupný automatizovaný externí defibrilátor a v okolí bylo dostatek lidí. 

Svědci, kteří muže v nouzi uviděli, okamžitě začali poskytovat první pomoc, čímž spustili záchranný řetězec. Ve spolupráci s operátorem na tísňové lince prováděli resuscitaci a z nedalekého boxu vyzvedli defibrilátor. Přístroj doporučil výboj, díky kterému se obnovil krevní oběh muže v bezvědomí. Ještě před příjezdem zdravotníků už pán přišel znovu k sobě. 

„Zdravotníci v terénu poskytli nezbytné zajištění pacienta a po ošetření jej převezli do nemocnice k další péči. Pacientovi přejeme brzké uzdravení a děkujeme všem, kteří se zapojili do záchranného řetězce. Všechny články zafungovaly skvěle.“ popisují zdravotníci šťastný konec. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZZS JMK

Štítky záchrana, defibrilátor, Brno, komín, zdravotnický pracovník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muži v Brně se zastavilo srdce, ochotní svědci mu díky veřejnému defibrilátoru zachránili život  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.