Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Darujme život, darujme krev pro Brno. Město kampaní upozorňuje na stálý nedostatek krve

PR článek

Krev znamená život. Darovat krev je tak jedním z nejušlechtilejších gest, jaké může člověk udělat. A přitom nic nestojí, dárce nijak neohrozí a stačí pouhých deset minut, aby člověk odcházel s hřejivým pocitem z pomoci ostatním. Brno letos rozjelo kampaň, jejímiž ambasadory jsou úspěšní brněnští sportovci Adam Ondra a Lucie Šafářová. Upozorňují na skutečnost, že darované krve není nikdy dost.

Kampaň Darujeme krev pro Brno odstartovala letos v dubnu, město ji spustilo na podporu bezpříspěvkového dárcovství krve a náboru dobrovolníků do registru dárců kostní dřeně

Video: MMB

Když můžeme, pomůžeme

Jedním ze dvou hlavních ambasadorů projektu je čtyřnásobný mistr světa v lezení na obtížnost Adam Ondra. „Je lehké být jakožto soustředěný a ambiciózní sportovec příliš zahleděný do sebe a nevnímat svět okolo. Ale dělá to, čemu se věnuju, svět nějak lepší? Možná v určitých ohledech, ale darování krve může učinit téměř každý z nás a někomu tím jasně a hmatatelně pomoci,“ vysvětlil důvod svého zapojení do projektu.

Své jméno projektu propůjčila i špičková tenistka Lucie Šafářová. „Jsem ráda, když mohu pomoci dobré věci. Naštěstí jsem zatím nepotřebovala krev, ale nikdy nevíte, co se může stát a kdy se člověk sám může ocitnout v takové situaci,“ prohlásila bývalá světová jednička ve čtyřhře.

Video: MMB

Pro jednotlivce, firmy i veřejné instituce

Akce kampaně Darujme krev pro Brno symbolicky odkazují na osobu prof. Jana Janského. Významného českého lékaře a vědce, který stál za objevem krevních skupin.

Město chce kampaní oslovit jak širokou veřejnost, tak firmy a veřejné instituce. „Kampaní vyjadřujeme svoji podporu a zdůrazňujeme stále vysokou potřebu dárcovství krve. Jsme otevřeni spolupráci se všemi veřejnoprávními, soukromými i vzdělávacími institucemi či organizacemi, které se do projektu budou chtít zapojit,” uvedla primátorka Brna Markéta Vaňková.

Hlavním cílem kampaně je přivést nové prvodárce a současné bezpříspěvkové dárce krve do odběrových center obou fakultních nemocnic v Brně, tedy do Fakultní nemocnice u svaté Anny a Fakultní nemocnice Brno v Bohunicích.

Foto: Dopravní podnik města Brna

Běh pro krev, hokej pro život

Během letošního roku vyjela v rámci kampaně do ulic tramvaj s vizuálem s ambasadory projektu. Dalším výrazným veřejným počinem byl Běh na krev – běžecký závod na Kraví hoře. „Díky této akci se podařilo najít 11 prvodárců, kteří se přihlásili ke svému prvnímu odběru,” prozradil Petr Vlha z Odboru zdraví brněnského magistrátu.

Foto: Marie Šmerková, MMB

Tím však aktivity spojené s kampaní nekončí. Pokud to situace dovolí, bude město na slavnostním setkání 2. října benefitovat pravidelné brněnské dárce. Kromě koncertu Filmová hudba pod hvězdami v podání Pražského filmového orchestru se mohou těšit i na další městské benefity, např. poukazy na roční šalinkartu nebo do městských sportovišť. Kampani bude věnovaný i prvoligový hokejový zápas mezi Kometou Brno a Vervou Litvínov.

Během podzimu by měla také startovat dárcovská soutěž „4,5 dl pro život, ve které se proti sobě utkají vysokoškolský a veřejnoprávní sektor a široká veřejnost.

Darovaná krev pomáhá nejčastěji onkologicky nemocným

Komu vlastně darovaná krev putuje? Transfuzní přípravky zachraňují lidské životy především pacientům na hematologických a onkologických klinikách, u komplikovaných ortopedických či gynekologických operacích nebo v akutním ohrožení na klinikách anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny.

Foto: MMB

Každý dárce je důležitý

Žádaná je přitom krev všech krevních skupin. S otevřenou náručí je tak přivítán každý dárce. Tradičně jsou velmi žádaní dárci krevní skupiny 0-, kterou lze využít jako univerzální v urgentních situacích. Trvalý zájem je však o všechny krevní skupiny.

Deset minut a je hotovo

Jak vlastně odběr krve probíhá? Zájemce se v Brně může objednat u svaté Anny nebo v Bohunicích online (prvodárci se musí objednat nejprve telefonicky). Každý dárce musí splňovat podmínky nastavené medicínským zařízením, ve kterém odběr probíhá. Podmínky pro darování krve ve Fakultní nemocnici u svaté Annny najdete zde, pro darování ve FN Brno zde.

Odběr krve na místě trvá přibližně 5 až 10 minut, odebírá se 450 mililitrů. (Přístrojové odběry krevních složek trvají kolem hodiny, nejčastěji se tímto způsobem odebírá plazma a krevní destičky.)

Foto: Marie Šmerková, MMB

Benefity od města, odečtení z daní

Darováním krve člověk daruje život. Kromě hřejivého vnitřního pocitu však může čerpat řadu benefitů. Ze zákona má v den odběru placené volno v práci. Ze základu daně si mohou dárci odečíst tři tisíce korun, zdravotní pojišťovny mají pro dárce připraveny dárkové balíčky a většina odběrových center má pro klienty na místě připravené drobné občerstvení.

Pro pravidelné dárce si pak Brno připravilo balíček benefitů. Jejich podoba a výše závisí na druhu ocenění, které uděluje Český červený kříž za významný počet absolvovaných odběrů. Jen za rok 2019 dosáhlo na ocenění Nositel Zlatého kříže Českého Červeného Kříže (ČČK) 2. třídy šest Brňanů, jedenáct lidí převezme ocenění Nositel Zlatého kříže ČČK 3. třídy a osmdesát sedm dárců se bude pyšnit oceněním Zlaté medaile prof. MUDr. Jana Janského.

Nikdy není pozdě stát se prvodárcem. Krve nebude nikdy dostatečné množství. A především – nikdy člověk neví, jestli nebude zítra tím, kdo bude vděčit za dobrý skutek druhých.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky darujme krev pro brno, dárcovství krve, krev, Brno, kampaň, fnusa, fn brno, Lucie Šafářová, Adam Ondra, projekt, krevní skupina, ocenění, Fakultní nemocnice Brno, Jan Janský, Český červený kříž, Markéta Vaňková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Darujme život, darujme krev pro Brno. Město kampaní upozorňuje na stálý nedostatek krve  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.