Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hygienici zakázali prezenční výuku na brněnských univerzitách

Jihomoravští hygienici vyhlásili nová opatření pro Brno-město, Brno-venkov a Hodonínsko, tedy okresy, která jsou na semaforu Ministerstva zdravotnictví oranžová. Brněnské univerzity mají nově zákaz prezenční výuky, v obou okresech navíc platí, že při venkovních akcí nad sto lidí musí mít návštěvníci roušky.

Zmíněné okresy jsou na tzv. semaforu v oranžové barvě. Ta značí počínající komunitní přenos. Ostatní okresy jižní Moravy jsou zelené. V nejhorším - červeném - stupni je Praha.

Zákaz prezenční výuky se aktuálně týká Mendelovy univerzity a VUT, kde začala výuka tento týden. Na Masarykově univerzitě měla začít 5. října. Nařízení se nevztahuje na individuální návštěvy knihoven a studoven, individuální konzultace, zkoušení za přítomnosti nejvýše deseti lidí, laboratorní, experimentální nebo uměleckou práci za přítomnosti nejvýše 15 lidí a na klinickou a praktickou výuku a praxi.

Nad zákazem se pozastavil i rektor MUNI Martin Bareš. „Informace o zavření VŠ v Brně mě nepřekvapila, po zákazu pro Prahu, Pardubice, Plzeň a Zlín. Jen bych očekával, že se rektora MU někdo zeptá na podmínky a výjimky (například pro prváky). A že se šmahem zavírají školy a nechává se zábava - bary, sporty a jiné - je do nebe volající rozpor," komentova na twitteru.

Věnujeme se seniorům, omlouváme se

V souvislosti se vzrůstajícími počty nakažených hygiena nestíhá trasovat a věnovat se pozitivně testovaným. „Náporem na testovací centra, a to zejména osobami bez příznaků, dochází k zahlcení systému a k prodlevě oslovení pozitivně testovaných epidemiologem," uvádí v tiskové zprávě.

Prioritou epidemiologických šetření jsou tak hlavně pozitivně testovaní lidé seniorského věku, zdravotníci, zaměstnanci škol a školní kolektivy.

„Mladým osobám s mírnými příznaky nebo zcela bez příznaků tímto děkujeme za pochopení," zní od hygieniků, podle kterých je nárůst počtu osob s pozitivním testem oproti jarním měsícům enormní, však na druhou stranu je výrazně nižší proporce osob s nutností hospitalizace.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky khs, hygiena, prezenční studium, vysoké školy, univerzity, Praha, okres Brno-venkov, okres Hodonín, okres Brno-město, Masarykova univerzita, Mendelova univerzita v Brně, Martin Bareš, Brno, Plzeň, Pardubice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici zakázali prezenční výuku na brněnských univerzitách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.