Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Po jižní Moravě se od začátku října rozjede covid-bus. Speciální elektrobus bude mobilním odběrovým místem

Zástupci Fakultní nemocnice Brno ve spolupráci a Jihomoravského kraje dnes představili unikátní mobilní odběrové centrum. Speciální autobus bude jezdit po Brně a jižní Moravě a na vytipovaných místech sbírat vzorky stěrů na indikaci přítomnosti koronaviru. Covid-bus by měl sloužit především lidem s indikací od praktických lékarů nebo hygieny.

Covid-bus vyjede poprvé 1. října. Na cesty se vydá každý pracovní den od 13 do 16 a 16:30 do 19 hodin. První týden by měl stát u brněnského výstaviště.

Objednávky na stěry půjdou přes rezervační systém FN Brno. „Primárně se budou provádět stěry u indikovaných pacientů, tedy od praktických lékařů či KHS," uvedl mluvčí FN Brno Pavel Žára.

V praxi to bude vypadat tak, že mobilní bus bude vybaven všemi potřebnými pomůckami, které zdravotníci potřebují k odebrání stěru a následně bude zajíždět do vytipovaných míst. 

Odběrové místo jen pro indikované

Speciální autobus bude obsluhovat personál z Fakultní nemocnice Brno. Na provoz mobilního elektrobusu finančně přispěl i Jihomoravský kraj, jehož radní schválili příspěvek 596 tisíc korun. Dalších 1,2 milionu pak zaplatila brněnská nemocnice.

Kvůli vysoké poptávce po testech na koronavirus zavede FN Brno u Kampusu v Bohunicích nové odběrové místo pro pěší. To však bude určené jen pacientům s indikací od lékaře či hygieny, nikoliv samoplátcům. Podle ředitele nemocnice Jaroslava Štěrby by měly samoplátcům, kteří nyní tvoří až třetinu všech testovaných, sloužit zejména soukromé laboratoře.

Ohodnoť článek

Foto FN Brno

Štítky koronavirus, autobus, covid-bus, fn brno, Jihomoravský kraj, Fakultní nemocnice Brno, Brno, Brněnské výstaviště, Jaroslav Štěrba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po jižní Moravě se od začátku října rozjede covid-bus. Speciální elektrobus bude mobilním odběrovým místem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.