Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Voda je budoucnost – spolupracujme s ekologickými spolky

PR článek

Slýcháme o suchu ze všech stran, ale jak jej efektivně řešit? Velmi významná je ochrana zdrojů pitné vody. Právě oprava Vírského vodovodu je jedna z našich priorit. Bez takto významného zdroje pitné vody se neobejdeme a ztráty při haváriích jsou obrovské. Stejně tak vnímáme i ochranu před těžbou štěrkopísku na Hodonínsku. Nesmíme dovolit, aby finanční zájem převršil ten veřejný. Na celostátní úrovni musíme usilovat o přijetí chybějící právní úpravy týkající se páteřní vodovodní infrastruktury.

Důležitá je i komplexní změna využívání moderních prvků zemědělství. Jako ředitel CEITEC považuji za důležité aplikovat nové poznatky vědy. Budeme podporovat vzdělávací a poradenské aktivity zaměřené na zemědělství a uplatňování výsledků výzkumu a inovací v zemědělské praxi. Výzkum orientovaný na zemědělství, životní prostředí a jejich udržitelnost má být prioritou regionální inovační strategie.

Vyjma velkých reformních kroků je potřeba realizovat i ty menší. Často i více viditelné pro běžného občana. Jižní Morava je zasažena největším suchem napříč Českou republikou. Problém je především v neschopnosti zadržet vodu v krajině. Kraj zde může pomoci nejen prostřednictvím územního plánování, a proto chceme ve spolupráci s obcemi budovat tůně, rybníčky a mokřady. Současně podpoříme budování protipovodňových opatření. Dalším krokem je agrolesnictví, což je způsob, který kombinuje pěstování dřevin současně s jinou formou zemědělské produkce v rámci jednoho pozemku. Dnes mu bohužel brání řada legislativních pravidel. Zasadíme se o větší využívání agrolesnictví nejen formou osvětové činnosti mezi zemědělci, ale především využitím postavení kraje při jednání o změně právních předpisů. Podpoříme také výsadbu stromů podél krajských silnic, kde současně bezpečnost zajistíme jejich pravidelnou údržbou.

Spolupracujeme s ekologickými spolky

Naše koalice Občanské demokratické strany s podporou Svobodných a Starostů a osobností pro Moravu spolupracuje se spolkem Za českou krajinu. Dokonce místopředseda tohoto spolku, Marek Šoška, kandiduje ze 16. místa na naší kandidátce. Proto občané napříč krajem mohou na našich kontaktních akcích podepsat petici proti povinnému přimíchávání biopaliv. To ukazuje, jak důležitá je pro nás otázka životního prostředí.

„Jediný způsob, jak můžeme dosáhnout zrušení podpory biopaliv, a tím i nadměrného pěstování řepky, je vytrvalý tlak na politiky. Právě k tomu slouží naše petice. Pokud se nám podaří získat podporu významného množství občanů, bude mít naše petice, kterou předáme vládě České republiky, velkou váhu,“ dodává Marek Šoška.

Právě spolupráce s ekologickými spolky, ale i samotnými zemědělci, má obří význam pro vyřešení problému sucha v Jihomoravském kraji. Námi navržená řešení jsou reálná a proveditelná na úrovni krajské samosprávy. Společně rozjedeme kraj, který se zelená. Dorazte 2. a 3. října ke krajským volbám a podpořte kandidátku č. 76! 

Jiří Nantl 
kandidát na hejtmana za ODS s podporou Svobodných a Starostů a osobností pro Moravu


​Zadavatel ODS, zpracovatel ODS

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Jiří Nantl, ODS, krajské volby, voda, ekologie, ekologické spolky, jižní morava, zemědělství, okres Hodonín, petice, CEITEC, Marek Šoška, Česko, Jihomoravský kraj, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda je budoucnost – spolupracujme s ekologickými spolky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.