Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno v listopadu zavede tři nové oblasti rezidentního parkování

Brno zavede od 16. listopadu rezidentní parkování v dalších třech oblastech, a to Žižkova, Chodská a Rybářská. Pro letošní rok je to poslední zapojení nových částí do systému. Novinářům to dnes řekl radní Brna pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS). Cílem modrých zón je, zajistit parkovací místa pro lidi, kteří v místě bydlí nebo tam mají podnikatelskou provozovnu.

Radní dnes schválili poslední kroky, které jsou nutné k zavedení parkování v daných oblastech. Pro letošní rok muselo město podle Kratochvíla harmonogram mírně upravit. "I do realizace rezidentního parkování totiž na jaře zasáhl nouzový stav a s ním spojená omezení. Poslední tři oblasti, které letos plánujeme přidat podle harmonogramu, se nacházejí v Žabovřeskách, Králově Poli a v městské části Brno-střed. Všechny budou patřit do návštěvnické zóny C," uvedl Kratochvíl.

V zóně C mohou i návštěvníci stát od 06:00 do 17:00 bez omezení a zdarma. Od 17:00 do 06:00 pak za parkování platí, po první hodině zdarma je každá další za 20 korun. V zóně B platí regulace 24 hodin denně, po první hodině zdarma stojí každá další 30 korun. Zóna A platí pro historické jádro a parkovat tam mohou pouze lidé s oprávněním. V nových oblastech budou pro rezidenty a abonenty platit stejná pravidla jako v ostatních oblastech.

Příští rok by se mělo rezidentní parkování rozšířit do osmi oblastí. Systém rezidentního parkování funguje od září 2018 a jeho účelem je, vytvořit více místa pro obyvatele na úkor lidí, kteří dojíždějí do Brna za prací a jinými povinnostmi a nechávali auto přes den zaparkované bezplatně v ulicích.

Rezident musí za parkovací oprávnění ve všech zónách zaplatit 200 korun ročně, za druhé auto 8000 a za každé další 12.000 korun. Abonent, tedy podnikatel s provozovnou v zóně, platí za první auto 4000 korun, za každé další 18.000 korun.

Autoři | Foto Martin Šeda

Štítky ČR, správa, doprava, Brno, parkování, ODS, Žabovřesky, Královo Pole, Brno-střed

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno v listopadu zavede tři nové oblasti rezidentního parkování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.