Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Mendelův skleník se dočká obnovy. V konstrukci se objeví zákony dědičnosti

Bouří smetený Mendelův skleník po sobě zanechal pouze základy. Brzy by se však měl dočkat obnovy. Znovu stát by měl znovu do roku 2022, kdy si svět připomene 200. výročí narození slavného genetika Gregora Johanna Mendela.

Z Mendelova skleníku, který stál v areálu augustiniánského opatství na Starém Brně u Mendlova náměstí, zůstaly po bouři v 70. letech 19. století jen základy. Právě tam však Gregor Johann Mendel prováděl experimenty s hrachem, díky kterým objevil základní zákony dědičnosti. Opatství se teď rozhodlo spolu s architektonickou kanceláří Chybík+Krištof objekt obnovit. Termín dokončení stavby je stanoven symbolicky na rok 2022, kdy uplyne dvě stě let od narození významného přírodovědce.

Areál opatství je památkově chráněný, architekti tak od začátku procesu spolupracovali i s památkovým ústavem. „Mendelův skleník se bude nacházet ve středu klášterních zahrad a respektuje původní stopu skleníku. Jeho podobu jsme s památkáři projednávali tak, aby byla přijatelná a tím se zrychlil proces povolování,“ přiblížil za studio Chybík+Krištof architekt Kryštof Foltýn. V současnosti je hotová architektonická studie a zajištěné stavební povolení, ještě se však čeká na vyřešení financování. Náklady by se měly pohybovat okolo třiceti milionů korun.

Principy dědičnosti se projeví v konstrukci

Kromě návrhu si architekti museli nastudovat Mendelovy zákony a princip dědičnosti. „Všechny tři zákony jsme aplikovali do schématu konstrukce, která se potom propisuje do celého skleníku. Je tvořen jednotlivými body generací, tedy rodičovskou generací, generací prvních potomků a třetí generací,“ vyjmenovala architektka Ingrid Spáčilová. Díky soustavě tažných lan a vzpěradel bude konstrukce subtilní, tenká a vzdušná. „Byli bychom rádi, kdyby toto místo žilo, v noci, přes den, kdykoliv. Chceme, aby bylo otevřené pro lidi a ti ho používali,“ dodal Foltýn.

Prostor objektu bude flexibilní. Především bude sloužit jako stálá expozice Mendelova muzea, budou se v něm moct konat ale i prezentace, výstavy, projekce, menší festivaly nebo třeba koncerty. „Podle mě je to super nápad. Líbí se mi i názornost termínu dokončení. Město by mělo více investovat do stavby a obnovy vzdělávacích objektů jako je tento,“ řekl student biologie Vítek Vlček. Na projektu spolupracuje místostarostka městské části Brno-sever Miriam Kolářová. „Na Mendelovi mě fascinuje, že vždycky, když o něco usiloval, tak se mu to nepodařilo. Dopadlo to úplně jinak, což neznamená špatně, protože díky tomu objevil zákony dědičnosti. Stal se otcem genetiky a je to jedno z nejslavnějších jmen, které má svět spojené s Brnem,“ okomentovala Kolářová.

Přípravy na oslavy 200. výročí narození přírodovědce pokračují

Mendelův skleník je pouze jedním ze způsobů, jakým chce město Brno oslavit 200. výročí narození přírodovědce. „Cílem plánovaných oslav v roce 2022 bude nejen osvěta a připomenutí Mendelova odkazu mezi lidmi z regionu, ale i v širokém okolí. Vždyť i díky němu je Brno mekkou světové genetiky, centrem světového výzkumu, které přitahuje jak vědce, tak turisty, kteří vyhledávají turistické památky spjaté s touto všestrannou osobností,“ vysvětlila primátorka města Brna Markéta Vaňková. Do příprav se tak zapojí nejen mnoho brněnských institucí, ale i například Ministerstvo kultury ČR nebo Jihomoravský kraj.

Už tento rok se ve městě uskutečnilo několik akcí spojených se jménem přírodovědce. Jednou z novinek je MendelBox, tedy mobilní expozice, která putuje po nejrůznějších akcích a zve na připravované oslavy. „Plánujeme také tradiční festival Mendel, Mendel Day Moravského zemského muzea či Mendelovy podzimní dny Masarykovy univerzity. Další plánovanou událostí v rámci oslav je vztyčení sochy otce genetiky na Mendlově náměstí. V roce 2022 budou jeho objevy také součástí české expozice na světové výstavě EXPO v Dubaji,“ popsal náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Konference pro odborníky i akce pro veřejnost

V Brně se tak už teď připravují světové konference nebo setkání na téma budoucnosti rostlinné i lidské genetiky. Kromě akcí cílených na odborníky se ale uskuteční i happeningy nebo populárně-naučné pořady pro veřejnost. „Už nyní si mohou zájemci projít brněnský okruh spojený s místy, kde otec genetiky působil, který naleznou na webu GOtoBRNO,“ informovala zastupitelka pro marketing a cestovní ruch Kristýna Černá.

Gregor Johann Mendel se narodil v roce 1822. Studoval matematiku, fyziku, filologii, filozofii a etiku na Filozofické fakultě Univerzity v Olomouci. Poté se stal mnichem augustiniánského kláštera ve Starém Brně. Právě v klášterních zahradách nechal opat Cyril František Napp postavit v roce 1854 skleník. Mezi roky 1856 a 1863 v něm Mendel experimentoval s křížením hrachu a dalších rostlinných hybridů. Na základě pokusů pak formuloval tři základy dědičnosti, které předpověděly budoucnost moderní genetiky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Chybík+Krištof, Anna Viktorinová

Štítky mendel, mendelův skleník, opatství, Gregor Mendel, skleník, genetika, Brno, slavnost, architekt, Světová výstava, Staré Brno, Masarykova univerzita, Moravské zemské muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mendelův skleník se dočká obnovy. V konstrukci se objeví zákony dědičnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.