Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nevidomí se v brněnské zoo neztratí. Zahrada ve spolupráci s Masarykovou univerzitou připravila hmatovou mapu areálu

Že je ke čtení mapy potřeba zrak? To už teď neplatí. O nový typ mapy, který bude sloužit lidem se zrakovým postižením nebo nevidomým, se postarala Masarykova Univerzita (MU) ve spolupráci s brněnskou zoo. Připravili plánek areálu, který jde číst hmatem.

Nevidomí i slabozrací se díky nové mapě můžou do zoo vydat na vlastní pěst. Plánků je na pokladně prý připraveno dost, každý si tak vezme vlastní a může vyrazit. Zjistí, kudy vedou jednotlivé trasy, kde se dá koupit jídlo i jak se dostat na toalety.

Po hmatu za občerstvením i důležitými výběhy

Plánek je zjednodušený, hlavní atrakce ale po hmatu najdou. A kdyby něco, přidali tvůrci i číslo na pracovníka zoo, který rád pomůže s orientací. „Tvar cesty je samozřejmě zjednodušený, nevyznačujeme každou nerovnost, budovy jsou vyznačené jen symbolem, nikoli tvarem, a je u nich jen jednoslovný popis,“ popisuje jeden z tvůrců Ondřej Nečas ze střediska Teiresiás MU.

Pro případ, že zrakově postižený míří za zvířaty s vidomým kamarádem, jsou popisky v mapě i běžnou latinkou. Ve společnosti přátel nebo rodiny míří do zoo občas i Nicole Fryčová, která má zrakové postižení a jak sama říká „je prakticky nevidomá.“ Hmatová mapa je podle ní správný krok k zlepšení přístupnosti zoo. „Člověk díky tomu získá určitou představu o rozčlenění prostoru a dokáže se díky ní třeba i úplně samostatně pohybovat,“ vysvětluje.

Vstřícně k lidem s postižením

„Nevidomým jsme chtěli vyjít vstříc dlouhodobě,“ vysvětluje mluvčí zoo Michal Vaňáč. První vlaštovkou nápadu byla akce Tmavomodrý festival. Tehdy ukázali zoo nevidomým a slabozrakým.  „Ze zpětné vazby jsme zjistili, že se všem u nás na Mniší hoře líbilo a že by bylo skvělé připravit jim funkční pomůcku, aby mohli přijít i mimo festival,“ pokračuje v příběhu, jak vše začalo.

Při následné spolupráci s MU je požádali o pomoc s vytvořením hmatové mapy. A to se nakonec podařilo. „Dalo by se říci, že se jedná o dlouhodobý plán zpřístupnit zoo postiženým. Netýká se to jen nevidomých. Máme bezbariérové toalety, plošiny na několika místech a podobně,“ doplňuje mluvčí kontext.

Další plány do budoucna

Spolu práce s univerzitou ještě nekončí. Zoo má v plánu přidat ještě hmatové popisky reliéfních informací a to po celém areálu své zahrady. Fryčová se zrakovým postižením pak přidává další ze svých poznatků, který by podle ní návštěvu areálu mohl zlepšit.

Navrhuje například umístit na tabule s popisky QR kód. Ten by stačilo načíst telefonem a původní text byl dostupný v různých podobách. Ve zvětšené velikosti, která mnoha lidem s problémy se zrakem pomůže, v audio podobě, nebo třeba jako video, kde by byl přetlumočen do českého znakového jazyka.

Kdo je dál na řadě?

Zoo oslovilo univerzitu a ta jí vyhověla, přání předala na Teiresiás, kde se podobným aktivitám dlouhodobě věnují. „Pro Středisko Teiresiás, respektive MU to není aktivita ojedinělá,“ přibližuje mluvčí MU Tereza Fojtová. Zpřístupnění nevidomým zajišťují pro vícero institucí, akademické konference, případně pro kohokoliv, kdo o tento vstřícný krok projeví zájem. Mezi nimi třeba Botanická zahrada v Praze, centrum VIDA!, Muzeum Blanenska nebo festival Colours of Ostrava.

Tím se pomalu ale jistě realizuje přání, které vyjádřila Fryčová. „Hmatová mapa by podle mě rozhodně měla být součástí úřadů, univerzitních prostor, divadel, galerií, ale i součástí sportovišť a rozsáhlejších venkovních prostor určených pro veřejnost jako jsou ZOO, parky nebo veřejně přístupné významné zahrady,“ jmenuje.

Kde se to zvalo a jak to funguje?

Myšlenka na vytvoření originální haptické mapy vznikla už o něco dříve. Vzešla tehdy ze spolupráce webu Seznam.cz a univerzitních středisek podpory studiua ELSA (Karlova Univerzita) a Teiresiás (Masarykova Univerzita). A šlo o převratnou myšlenku. „Nevidomým lidem se vytvořením a zpřístupněním haptických map otevírá do dneška prakticky nemyslitelná možnost získat rychle mapu části libovolného území v rámci České republiky,“ uvádí web poslepu.cz

Tvorba stojí na metodě, kdy se z obyčejné vizuální mapy generuje její hmatová alternativa. Předloha se tiskne na speciální mikrokapslový papír, který má vrstvu citlivou na teplo. Po vytisknutí se mapka zahřeje infračervenou lampou a voalá. Tmavé kontury nabydou na objemu a jsou tak bez problémů hmatatelné.

Ohodnoť článek

Štítky nevidomí, haptická mapa, zoo, Teiresiás, handicapovaní, Masarykova univerzita, Zoologická zahrada Brno, hmat, Nicole Fryčová, festival, Muzeum Blanenska, Colours of Ostrava, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nevidomí se v brněnské zoo neztratí. Zahrada ve spolupráci s Masarykovou univerzitou připravila hmatovou mapu areálu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.