Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: V hodonínské zoo se už podruhé narodila vzácná bílá lvíčata

V hodonínské zoo slaví. Podruhé během dvou let se povedl odchov vzácných bílých lvů jihoafrických. Čtyři lvíčata přišla na svět ve středu 19. srpna. První z mláďat se narodilo kolem páté hodiny odpoledne, poslední pak v pozdních nočních hodinách. Aby měla mláďata klid, zoo zavřela halu nového šelmince.

„Mláďata jsou nyní v ubikaci společně s matkou a mají se čile k světu. Samec byl od samice oddělen již před porodem, čímž měla samice zajištěn klid při porodu,“ vysvětlila zooložka Zdenka Vavrysová a dodává, že z podobného důvodu byla hala šelmince, kde se mláďata nachází, úplně uzavřena i v následujících dnech po porodu. 

Mláďata již mají v těchto dnech za sebou odčervení a první vážení. „Jedná se o tři samce a jednu samičku a jejich váha se pohybuje okolo 2000 až 2500 gramů,“ doplňuje Vavrysová. V nadcházejících dnech budou ošetřovatelé mláďata čipovat, odčervovat a očkovat. V plánu je také připojení samce k samici s mláďaty. 

„V průběhu tohoto týdne již pavilon bude zpřístupněn veřejnosti, sklo ubikace ale i nadále zůstane zatřeno barvou, aby zvířata nebyla rušena a postupně si zvykala na okolní vjemy," uvedla tisková mluvčí zoo Marie Blahová.

Nátěr bude odstraněn během několika dalších týdnů. „V současné době je zvýšená opatrnost na místě, jelikož mláďata jsou lehce zranitelná a mohou podlehnout různým onemocněním. Snažíme se matku zbytečně nestresovat a mláďata bezdůvodně neodebírat, protože i psychika sehrává důležitou roli v úspěšném odchovu,“ upřesňuje ředitel zoo Martin Krug.

„Z tohoto důvodu nabádáme a prosíme návštěvníky, aby tuto skutečnost brali v úvahu a chovali se v hale šelmince ohleduplně, abychom se po několika týdnech mohli všichni společně těšit ze zdravých mláďat,“ uzavírá Krug.

Dvakrát porodila lvice mrtvá mláďata

Lvy jihoafrické smetanově bílé barvy chová hodonínská zoo od roku 2013, kdy byl z mezistanice v Zoo Chleby přivezen osmiměsíční samec pocházející z Lory Parku v Jihoafrické republice. Za měsíc za ním z polského Safari Parku Borysew přicestovala o několik dnů starší samička, která se nedokázala začlenit do tamní skupiny lvů. Po příjezdu byli postupně spojeni, což proběhlo bez komplikací. 

Samice již v minulosti třikrát zabřezla, v prvních dvou případech se ale mláďata narodila mrtvá. Teprve třetí odchov byl úspěšný, na sklonku roku 2018 se páru narodily dvě samičky. Ty letos v červenci Zoo Hodonín opustily a našly nový domov v Litevské Zoo Klaipeda.

Historie chovu lvů v Zoo Hodonín je dlouhá téměř jako její existence. Na začátku zde byli chováni lvi pustinní, ke kterým v roce 2008 přibyli v přírodě již vyhynulí lvi berberští. Těch se zde vystřídalo několik a poslední z nich byla lvice berberská, která zde zůstávala do loňského roku na dožití v tzv. starém šelminci. Místo po lvech berberských v novém šelminci zaujal současný pár lvů jihoafrických smetanově bílé barvy. Důvodem tohoto zbarvení je tzv. leucizmus, což je porucha pigmentace, která způsobuje světlou barvu kůže i srsti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Hodonín | Zdroj s použitím TZ

Štítky Zoo Hodonín, lvíčata, bílý lev, mláďata, odchov, porod, Zoologická zahrada Hodonín, ZOO Chleby, Jihoafrická republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V hodonínské zoo se už podruhé narodila vzácná bílá lvíčata  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.