Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Žáci se vrátili zpátky do lavic. Veškerá budoucí opatření se budou řídit semaforem

Studenti se vracejí zpátky do škol ve standardním režimu. Počty tříd ani žáků není omezen a není potřeba ani dokládat potvrzení o bezinfekčnosti. Ministerstvo školství ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví vytvořilo manuál pro fungování škol v letošním školním roce.

„Materiály byly rozeslány do škol dle plánu. To zásadní, co jsme společně s ministerstvem zdravotnictví sledovali, byl maximálně možný návrat k normálu, samozřejmě se zohledněním epidemiologické situace,“ uvedl ministr školství Robert Plaga.

Semafor i ve škole

Manuál navazuje na semafor ministerstva zdravotnictví. „Shodli jsme se na tom, že využijeme právě semafor, který je pro nás vodítkem epidemiologické situace v daných okresech. Je to vhodná pomůcka i pro potřeby škol, tak aby ředitelé věděli, co může nastat,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Opatření vytvořili odborníky na hygienu, kteří mají zkušenosti s provozem škol a školských zařízení. „Základní, co je důležité dodržovat, jsou pravidla osobní hygieny. A je nutné edukovat o jejich zásadách,“ okomentoval Vojtěch.

Edukaci, jak si například správně umýt ruce, zažil i Tomáš Beránek, který letos nastupuje do první třídy. „Umýt si správně ruce umí už od malička, ale letos tomu opravdu věnujeme velkou pozornost. Správná hygiena je podle mě základ,“ sdělila maminka Tomáše Jana Beránková.

Jeden nakažený ≠ uzavření celé školy

V případě výskytu pozitivní osoby ve školských prostorách, bude záležet na vyhodnocení krajské hygienické stanice. „Pokud se ve škole objeví pozitivní dítě, učitel či jiná osoba, vždy standardně příslušný krajská hygienická stanice provede epidemiologické šetření v ohnisku nákazy,“ vysvětlila hlavní hygienička Jarmila Rážová.

„Jeden nakažený ve škole nemusí nutně znamenat uzavření celé školy,“ dodala Rážová, která zároveň věří, že dodržováním pravidel, a to jak na straně žáků, učitelů a dalších zaměstnanců škol, tak i rodičů, se podaří projít školním rokem tak, aby nemusela být omezována školní docházka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky škola, opatření, semafor, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, hygiena, Adam Vojtěch, Robert Plaga, Jarmila Rážová, Krajská hygienická stanice, Tomáš Beránek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žáci se vrátili zpátky do lavic. Veškerá budoucí opatření se budou řídit semaforem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.