Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pandemie zasáhla i pracovní trh, při hledání práce záleží na oboru

Korona pandemie zamávala i nezaměstnaností. Ta vyskočila na nejvyšší číslo za poslední roky. Oproti loňskému je o několik desítek tisíc více těch, co hledají. Nalézt ale nemusí být úplně snadné.

Tento červenec přinesl rekord v počtu lidí bez práce. Na pracovním úřadě se pak k poslednímu v měsíci o obživu ucházelo 279 673 lidí. „Jedná se o nejvyšší hodnotu od února 2018,“ přibližuje mluvčí Kateřina Beránková. Podíl nezaměstnaných osob se tak vyhoupl na 3,8 procenta.

Pracovní úřad online

Práci sháněl také Petr Pálka. V květnu mu skončil pracovní poměr v zahraničí, právě kvůli koronaviru. Vrátil se do Česka a začal hledat obživu tady. Své jméno přidal i na seznam čekatelů na pracovní úřad.

„Jelikož jsem se vrátil ze zahraničí v době karantény, situace s hledáním práce byla skoro nemožná. Musel jsem se online zaregistrovat na úřadu práce i z toho důvodu, abych byl zajištěn i na zdravotní pojišťovně,“ vysvětluje své kroky.

Alespoň brigádu

Hledal, kde mohl. „V dnešní době je nejideálnější hledat práci na webových stránkách firem a na  internetových stránkách v portálu s aktuálním trhem nabízených prací,“ myslí si. Nakonec úspěšně našel, zatím ale jen brigádu.

„Najít práci na úrovni, po které člověk touží, je složité a koronavirus to pouze ztížil větším počtem konkurujících zájemců,“ domnívá se. Korona podle něj zaúřadovala ještě dalším způsobem. „Mnoho firem zkrachovalo a byla propuštěna spousta zaměstnanců,“ shrnuje své pozorování.

Utáhnout opasek a moc nenabírat

Analytik pracovního trhu Tomáš Damborský, ze společnosti LMC, která provozuje například portály jobs.cz a práce.cz, vysvětluje, co se událo. Zaúřadoval nouzový stav i karanténa. V dubnu firmy na online pracovních portálech nabízely o 60 % méně nabídek než před rokem. Zkrátka začaly být opatrnější, co se nabírání lidí týče. Záleželo také na tom, jakého zaměření pracovní nabídka je. U těch ze segmentu služeb nebo gastronomie bylo až o 90 % méně.

V létě se situace zlepšila a pokles nabídek už stagnuje. Ustálil se na hodnotě „o 35 % méně“ než před rokem.

Firmy přitom podle průzkumu společnosti LMC nyní zamýšlí různé strategie. Polovina tvrdí, že chce udržet stavy zaměstnanců, na které se dostaly s koncem nouzového stavu. Méně než třetina plánuje spíše propouštět. Čtvrtina naopak zamýšlí spíše nabírat. „Výhled je lehce negativní, oproti předchozím rokům je to dramatická změna,“ domnívá se analytik. V uplynulých letech 9 z 10 firem zaměstnance nabíralo.

Dvě tváře pracovního trhu

V březnu utichla i poptávka po nové práci, to se ale s letními měsíci změnilo. Zájemců je teď větší množství, asi o třetinu více než je běžné. Nejsou ale rovnoměrně rozprostření mezi všemi nabídkami. Podle Damborského je klíčové, o jak specializovanou pozici jde.

U těch nejvyhraněnějších je pořád těžké sehnat pracovníka. „Nejžádanější lidé jsou nejhůře dostupní,“ říká analytik. V podstatě jde o to, že specializovaní pracovníci svou práci mají, jsou v ní potřeba a choutky na dobrovolné změny pracovišť po náročné korona situaci nepociťují.

Úplně jinak se ale věci mají na méně kvalifikovaných postech, jako je administrativa nebo třeba junior pozice. Tam je zájemců spousta.

Sezóna nepřeje a korona se přidala

Svou roli hraje i roční období a sezóna. Ta každoročně ovlivňuje obory jako lesnictví a stavebnictví, ale i pohostinství a služby. „V červenci jsme zaznamenali pravidelný sezónní výkyv. Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí kromě aktuální situace kolem koronaviru i každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence Úřadu Práce ČR,“ vysvětluje ředitel jednoho z odborů Úřadu Jan Karmazín. I letos v létě pozoroval úřad obvyklé snížení zájmu firem o zaměstnance a to kvůli celopodnikovým dovoleným.

Podle soukromého názoru analytika Damborského se dá očekávat, že nezaměstnanost v dalších měsících poroste. Ne všichni z těch, co přišli o práci, se ale hlásí na Úřad práce. Některým se daří si práci najít, ještě než jim skončí výpovědní lhůta a „snaží se pomoct si sami.“ Převis poptávky byl podle něj tak velký, že pracovní trh situace částečně zvládá absorbovat. I když ne tak snadno, což mohou někteří žadatelé pocítit.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky pandemie, koronavirus, práce, hledání práce, nezaměstnanost, COVID-19, Úřad práce České republiky, Česko, Kateřina Beránková, Petr Pálka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Novotný

Trh práce... i když jsem dříve slyšel, jaký je nedostatek pracovníků, tak nikde moc nevidím lukrativní nabídky - stále je relativně široká nabídka podprůměrně placených pracovních míst. Co vidím ze svého pohledu (když pominu koronakrizi) , tak v současné době zanikají pracovní místa, která byla vytvořena s očekáváním růstu tržeb, který se ale nikdy nedostavil v očekávané míře ???? Ono už ani lidé z Ukrajiny si nemohou dovolit pracovat za 150,- Kč na hodinu, ne že nechtějí, ale musí zaplatit cestu, ubytování a chtějí i nějaké peníze ušetřit. No a naši chtějí přežít, firmy by nejraději chtěli řemeslníky za plat pomocných dělníků - ty které nabízejí adekvátní mzdové ohodnocení si nemohou stěžovat na nedostatek pracovníků. Pracovní trh v průmyslu myslím neutlumila až tolik pandemie, jako nasycení trhu, které bylo pozorovatelné již v druhém pololetí minulého roku ????

Pátek, 28. srpna 2020, 07:41Odpovědět

Pandemie zasáhla i pracovní trh, při hledání práce záleží na oboru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.