Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

“Jsme v klimatické nouzi” hlásili členové hnutí Extinction Rebellion na poklidné pondělní demonstraci

Mezinárodní hnutí Extinction Rebellion uspořádalo v pondělí v šest večer u brněnského orloje protestní akci, při které členové hnutí přečetli otevřený dopis Magistrátu města Brna. Zájemci se pod něj mohli podepsat, popřípadě napsat křídou okolo orloje vlastní vzkaz brněnskému magistrátu.

Hlavním bodem bylo upozornit na to, že podle analýzy Akčního plánu pro udržitelnou energii a klima (SECAP) počítá Brno s nárůstem emisí z dopravy v následujících deseti letech, nikoli s jeho snižováním. „Jak již mnoho měsíců upozorňujeme, závazky města Brna deklarované v SECAPu jsou naprosto nedostačující a znamenají de facto kapitulaci v boji s klimatickou krizí,“ uvedla tisková mluvčí hnutí Veronika Holcnerová.

Město Brno se zavázalo snížit na svém území emise oxidu uhličitého o 40 procent, a to od roku 2000 do roku 2030. „Data z roku 2015 ukazují, že došlo ke snížení emisí o 8 procent,“ okomentoval mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek. „Nyní je tedy cílem dostát onoho závazku a nadále pokračovat v opatřeních vedoucích ke zlepšování životního prostředí,“ dodal.

Vzkazy na zem

Zvyšování místo snižování

V otevřeném dopise hnutí uvedlo: „Podle plánu SECAP se emise mají v soukromé a komerční dopravě zvýšit o 45 procent namísto toho, aby šly drasticky dolů.“ Dle Poňuchálka je pro Brno velmi důležitá dostavba Velkého městského okruhu (VMO). „VMO odvede část dopravy z centra a pomůže ke zklidnění dopravy ve městě. V této věci si je potřeba uvědomit, že silnice první třídy a dálnice nejsou ve vlastnictví města a město s nimi nemůže ve svých plánech nakládat,“ vysvětlil Poňuchálek.

Demonstrace

Zapojit by se měli i občané

Lidé svých chováním a jednáním mohou výrazně ovlivnit stav životního prostředí. „Kromě zmíněného SECAPu má město za cíl především aktivizovat samotné občany. V červenci byly spuštěný webové stránky priprav.brno.cz, kde je sekce věnována občanům, kde se mohou inspirovat a zapojit se do snahy o snižování emisí oxidu uhličitého,“ sdělil Poňuchálek.

Dle mluvčího magistrátu město vítá každou osvětovou činnost v ekologické a enviromentální oblasti a nebrání se dialogu. „Účastnili jsme se čtyř interpelací, sešli jsme se paní primátorkou, jejími náměstky i radními. Brněnská radnice přesto nepřistoupila ani na jeden z požadavků hnutí,“ popsala Holcnerová. Jejich požadavky jsou vyhlášení stavu klimatického ohrožení, vypracování plánu uhlíkové neutrality pro město Brno a zapojení občanů města do rozhodování o klimatických opatřeních.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky klimatická krize, demonstrace, hnutí, dopis, Extinction Rebelion, Brno, magistrát, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vašek

Rebelů 4,slovy čtyři,to se asi brňáci po.e.ou.

Středa, 26. srpna 2020, 15:41Odpovědět

“Jsme v klimatické nouzi” hlásili členové hnutí Extinction Rebellion na poklidné pondělní demonstraci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.