Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Nebe se zatáhlo a město začalo hořet. Přesně před 76 začalo bombardování Brna spojeneckými vojsky

Bylo krásné slunečné poledne, srpen 1944, Brno. Městem se rozlehly sirény ohlašující nepřátelský nálet. Brňané však nijak nepanikařili, za poslední týden sirény houkaly v průměru dvakrát denně, pokaždé šlo o planý poplach. Tentokrát bohužel ne. Při první vlně náletů amerických bombardérů zemřelo 200 lidí. Ničivé následky bombardování připomínají fotografické koláže, které vytvořila grafička Pavla Voborník Kašíková a krajský zastupitel Michal Doležel.

Nálet z 25. srpna 1944 byl prvním ze série bombardování, kterým Brno čelilo po následující měsíce. K americkému letectvu se později připojilo i sovětské. Brno bylo strategickým cílem, zejména kvůli rozvinutému zbrojnímu průmyslu. Bombardéry tak mířily hlavně na továrnu na letecké motory v Líšni a areál Zbrojovky v Zábrdovicích. Za bombardování vojenských cílů však zaplatily životem stovky civilistů.


Během náletů jsme se schovávali v tunelu, vzpomíná pamětnice na osvobozování Brna

Sovětští vojáci pod vedením maršála Malinovského osvobodili většinu Brna 26. dubna 1945, na některých místech se ale střílelo ještě několik dní. Pamětnice Jaroslava O. popisuje život v bombardovaném městě a příchod sovětských a rumunských...


Při náletech zemřelo mezi srpnem 1944 a dubnem 1945, kdy Brno osvobodila Rudá armáda, nejméně 700 lidí. Nejtragičtější byl v tomto ohledu 20. listopad 1944. Zhruba 150 amerických bombardérů shodilo na Brno na dva a půl tisíce leteckých pum. Bomby dopadly hlavně na brněnské centrum. Při náletu přišlo podle Encyklopedie města Brna o život 578 lidí. Američané se po válce za tento počin omluvili.

Následky náletů na Brno připomíná v kolážích složených z dobových a aktuálních fotografií z města krajský zastupitel a propagátor Sokola Michal Doležel.

„Přijde mi velmi zajímavé spojit starou fotku významné události 20. století a dát ji do současného kontextu. Je na tom krásně vidět, že ulice, po kterých denně chodíme jsou místa paměti, aniž bychom si to uvědomovali," uvedl v minulosti Drbně Doležel.


FOTO: Vybombardované město nebo Hitler v ulicích současného Brna. Podívejte se na pozoruhodné koláže

Sérii pozoruhodných koláží zveřejnil dnes při příležitosti 73. výročí od osvobození Brna (26. dubna 1945) krajský zastupitel, radní brněnského středu a dlouholetý propagátor Sokola Michal Doležel. Snímky propojují současné Brno s návštěvou Hitlera...


V pořadí jde již o třetí koláž historických událostí se současností. V minulosti lidem s grafičkou Pavlou Voborník Kašíkovou připomněli například atmosféru Brna ze srpna 1968 a 1969 nebo návštěvy Adolfa Hitlera ze 17. března 1939. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Doležel, Pavla Voborník Kašíková

Štítky bombardování, Brno, doležel, kašírková, koláže, Michal Doležel, koláž, Adolf Hitler, Rudá armáda, Líšeň, Zábrdovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Nebe se zatáhlo a město začalo hořet. Přesně před 76 začalo bombardování Brna spojeneckými vojsky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.