Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

VIDEO: Rozkošný přírůstek do zvířecí rodiny. V brněnské zoo poprvé odchovali mládě pandy červené

PR článek

Notnou dávku roztomilosti si mohou od minulého týdne dopřát návštěvníci brněnské zoo. Těšit se totiž mohou na mládě pandy červené. Mládě přišlo na svět už na konci května, ale matka ho teprve v posledních dnech ukázala návštěvníkům a chovatelům. Roztomilé zvířátko zatím nemá jméno, vyberou ho návštěvníci zoo v polovině září.

Historický první odchov

Od roku 2013 chovají v brněnské zoo pandy červené, historicky prvního odchovu se ale chovatelé dočkali až nyní. „Skoro by se chtělo říct, že jsme se konečně dočkali. Nejprve jsme neměli povolení koordinátora k odchovu, když jsme ho dostali a těšili se na přírůstek, tehdejší samice Pandora bohužel uhynula na agresivní formu rakoviny," vypráví ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Následovalo řešení příjezdu další pandy a poměrně dlouhá fáze čekání. Vše se podařilo vyřešit loni v září, kdy na Mniší horu dorazila samice Oshin z Polska. Po všech těchto peripetiích a nepříjemných událostech máme nesmírnou radost, že se malému samci zatím vede dobře a pevně věříme, že to tak zůstane i nadále a bude dělat radost také návštěvníkům,“ dodal Hovorka.

Prvorodička Oshin si vede na výbornou

Mládě se narodilo ve středu 27. května v porodní boudě v pravé části expozice, později si ho matka Oshin přenesla do výše položené skrýše. Před všemi ho ukrývala asi tři měsíce, chovatelé ho za tuto dobu jen několikrát na krátkou chvíli zkontrolovali.

Oshin je sice prvorodička, ale při výchově a péči o svého prvního potomka si vedla na výbornou. První veterinární prohlídku absolvoval nový obyvatel brněnské zoo ve čtvrtek 20. srpna v dopoledních hodinách. Kromě klasických procedur, jako je podání látek na odčervení, očkování a aplikace čipu, jsme přišli na to, že se jedná o samce.

Hned odpoledne se ale k výběhu pand chovatelé vydali znovu. Oshin vzala malého na jednu z prvních samostatných prohlídek venkovní části jejich domova. Ten tak mohl ukázat, jak dokáže lézt po větvích nebo se dostat z jedné boudy do druhé. Nakonec ho raději přeci jen přenesla sama, ale další pokusy o zdolání stromů a přelezení větví budou určitě následovat.

Jména pandě vyberou návštěvníci

Křest mláděte se uskuteční v rámci Mezinárodního dne pand červených, který je naplánovaný na sobotu 19. září. Jeho jméno vyberou návštěvníci a příznivci Zoo Brno, podrobnosti oznámíme na začátku září na sociálních sítích a webu brněnské zoo.
Pandy červené (Ailurus fulgens) v Zoo Brno.

Ohodnoť článek

Štítky panda červená, mládě, odchov, zoo brno, Zoologická zahrada Brno, panda, rodina, Mniší hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Rozkošný přírůstek do zvířecí rodiny. V brněnské zoo poprvé odchovali mládě pandy červené  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.