Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kontroly odhalují, že téměř třetina nebalených zmrzlin nesplňuje hygienické limity

Během letních měsíců se Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SPZI) zaměřuje také na kontroly kopečkové a točené zmrzliny nebo ledů do nápojů. Kontroly probíhaly zejména v cukrárnách a dalších provozovnách společného stravování.

Inspekce zjistila, že velká část provozovatelů nedodržuje předepsané výrobní postupy ani limity pro přítomnost bakterií. „Doposud inspektoři vyhodnotili 64 vzorků točených a kopečkových zmrzlin, z nichž 19 nesplnilo hygienické limity,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Laboratorní rozbory v těchto případech odhalily nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae.

O něco hůř skončily vzorky ledů do nápojů. Z jednadvaceti vzorků devět (cca 43 procent) nesplnilo zdravotní nebo hygienické limity. „Mezi sledované parametry náležel výskyt bakterií Escherichia coli, Clostridium perfringens, enterokoků, koliformních bakterií a bakteriálních kolonií,“ komentoval Kopřiva.

Kontroly tak ukazují, že mnoho provozovatelů stále hrubě podceňuje rizika spojená s nedodržením hygienických postupů. Provozovatelům, u kterých došlo k pochybení, byla nařízena sanitace a následné provedení mikrobiologického rozboru akreditovanou laboratoří.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kontroly, potravinářská inspekce, zmrzlina, léto, SPZI, Státní potravinářská inspekce, bakterie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kontroly odhalují, že téměř třetina nebalených zmrzlin nesplňuje hygienické limity  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.