Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Historický znak a vlajka Běloruska nově zdobí sochu Jošta, město tak chce vyjádřit podporu občanské společnosti v Bělorusku

Od dnešního dne je historická běloruská vlajka a znak k vidění i na soše Jošta, která je navíc alegorií odvahy. Město se tak rozhodlo vyjádřit podporu občanské společnosti a obětem represe v Bělorusku především v souvislosti s letošními prezidentskými volbami.

Iniciativa ze strany běloruské menšiny

Město Brno se rozhodlo vyvěsit historickou vlajku a znak na sochu Jošta poté, co se na předsedu Výboru pro národnostní menšiny ZMB Marka Fišera (Piráti) dnes ráno obrátil zástupce běloruské menšiny Sjarhej Smatryčenka. Ten městu poděkoval za vyvěšení historické vlajky na Nové radnici a zároveň přišel s nápadem odít do stejných barev i sochu Jošta jako vyjádření podpory protivládním protestům v Minsku.

Když s nápadem souhlasili další radní i autor sochy, byl historický znak i vlajka o půl třetí odpoledně na sochu instalována. „Nic nenamítám proti tomu, aby na štítu mnou vytvořené sochy byl umístěn běloruský znak na podporu demokratických změn v této zemi," uvedl autor sochy Jošta Jaroslav Róna. 

Podpora občanské společnosti a obětem represe v Bělorusku

Když s nápadem souhlasili další radní i autor sochy, byl historický znak i vlajka o půl třetí odpoledně na sochu instalována. „Nic nenamítám proti tomu, aby na štítu mnou vytvořené sochy byl umístěn běloruský znak na podporu demokratických změn v této zemi," uvedl autor sochy Jošta Jaroslav Róna. 

K situaci v Bělorusku se mimo jiné vyjádřil i rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš. „Vyzýváme běloruské představitele, aby s občanskou společností zahájili otevřený dialog a aby bylo nalezeno pokojné řešení nastalé situace, a to při respektování principů demokratického právního státu," napsal Bareš na Twitter.

Datum stáhnutí znaku a vlajky není podle radního pro kulturu Fišera zatím znám. „Situace v Bělorusku mi není lhostejná. Navíc mám spoustu běloruských přátel, kteří si naší aktivity cení," dodal Fišer.

Historická vlajka byla používána Běloruskou lidovou republikou v roce 1918, než se Bělorusko stalo sovětskou republikou, a znovu po získání nezávislosti v roce 1991. Její podoba byla nahrazena stávající vlajkou v červenci 1995 na základě referenda běloruských občanů, které údajně nesplňovalo demokratické principy. Mnohdy je tak původní vlajka používána jako symbol svobody.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Bělorusko, politika, Brno, znak Běloruska, socha Jošta, socha, Masarykova univerzita, Sjarhej Smatryčenka, Česká pirátská strana, Martin Bareš, Minsk, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historický znak a vlajka Běloruska nově zdobí sochu Jošta, město tak chce vyjádřit podporu občanské společnosti v Bělorusku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.