Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnská firma vyrábí invalidní vozíky pro handicapované pejsky, připravuje vylepšený i pro lidi

Brněnská firma AnyOneGo vyvíjela čtyři roky od prvotního nápadu speciální invalidní vozík pro psy. Tři zakladatelé firmy letos představili nejmenší velikost nano pro čivavy, v budoucnu se dočkáme i pomůcek pro velká plemena, ale i pro lidi. Koronavir jim sice ztížil vstup na trh, AnyOneGo ale chystají i eshop pro zahraniční zákazníky.

„I když jsme firmu založili už v roce 2016 a vyrobili jsme desítky vozíků, které už pejsci využívají, model jsme v podstatě až do letošního ledna ladili podle připomínek majitelů psů i veterinářů a fyzioterapeutů zvířat,"uvedl pro ČTK ředitel společnosti Martin Schenk. I přes to, že plánovaný prodej vozíků překazil koronavirus, momentálně je o jejich výrobky velký zájem.

„Zatím vyrábíme čtyři velikosti vozíků, využíváme dvě technologie 3D tisku. Máme dvě farmy tiskáren, jednu v Brně a druhou v Praze, přibližně za měsíc bude naše pražská firma čítat 25 tiskáren," dodal Schenk. Zatím má firma pouze 4 stálé zaměstnance a externě spolupracuje šest lidí.

Vozíky se vyvíjeli s pomocí psích fyzioterapeutů

Komponenty k vozíkům vyrábí AnyOneGo na 3D tiskárnách, pneumatiky, popruhy a výstelky ale objednávají od dodavatelů. Díky 3D tisku může firma vozík přesně přizpůsobit velikosti zvířete. „Nejčastěji slouží psům od velikosti čivavy po střední plemena do 20 kilogramů," dodal Ivan Lukáš, který má na starosti obchodní rozvoj společnosti.


Charlieho chtěli majitelé nechat po nehodě utratit, teď je z něj izraelská celebrita

Charlie měl obrovské štěstí v neštěstí. Když se jeho bývalí majitelé dozvěděli, že po nehodě už jejich pejsek nebude chodit, chtěli ho nechat uspat. Díky Útulku Tibet pro handicapovaná zvířátka ale dostal druhou šanci a stal se kamarádem studentky...


Vlastnosti vozíku ladili autoři i s psími fyzioterapeuty. Pro handicapovaná zvířata je zásadní, aby zbytečně nenamáhala zdravé nohy a aby si nekřivila páteř. Vozík je proto vyroben z lehkého materiálu a má sklopitelná kola, aby si v něm pes mohl lehnout nebo se pohodlně vyvenčit. Zvíře tak zapojuje celý svalový systém, nejen zdravé končetiny. Technologie výroby je ale velmi nákladná. Obzvlášť, když se vozík vyrábí na míru. 

„Cena se pohybuje do 12.000 do 18.000 korun za kus, což je pro mnohé lidi hodně. My se ale zatím níž dostat nedokážeme. Na druhou stranu vozík může zvířeti sloužit dlouhá léta a možnost znovu se například po ztrátě končetin pohybovat, vrací pejskům chuť do života," přiblížil ČTK Schenk.

Díky e-shopu se pomůcky dostanou i do zahraničí

Díky internetovému obchodu, který firma plánuje rozjet, by se mohly jejich výrobky rozšířit i v zahraničí. Nyní má ale v rukávu další eso, zkouší vyvíjet speciální invalidní vozíky také pro lidi. Prototyp je zatím ve vývoji, bude mít ale mimořádné vlastnosti.

„Víc zatím říkat nebudeme, zatím máme v Česku dva patenty a žádáme o patenty evropské. Návrh vytvořil náš spoluzakladatel a výrobní ředitel Jan Jiránek, který je sám už 35 let na vozíku a při vývoji prototypu vycházel z vlastních zkušeností," dodal Martin Schenk.

AnyOneGo zatím stále funguje v režimu start-upu, zatím se jí podařilo získat dva investory. Její šéfové ale předpokládají, že pokud se poptávka bude vyvíjet jako dosud, do konce roku by si firma měla být schopná na sebe vydělat

Čtete také:

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, stroje, zdraví, AnyoneGo, Brno, FOTO, invalidní vozík, vozík, pes, Martin Schenk, Praha, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská firma vyrábí invalidní vozíky pro handicapované pejsky, připravuje vylepšený i pro lidi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.