Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihomoravský kraj dostal od státu jeden a půl miliardy jako kompenzaci obcím

Jihomoravský kraj dnes obdržel od státu téměř 1,5 miliardy korun jako kompenzaci obcím za propad daňových příjmů. Klesly kvůli opatřením spojeným s pandemií koronaviru. Přijetí peněz potvrdila mluvčí kraje Monika Brindzáková. Obce by měly mít peníze na účtech tento týden. Příspěvek na obyvatele byl 1250 korun. Kraj měl k začátku roku zhruba 1,2 milionu obyvatel.

Jihomoravský kraj obdržel skoro 1,490 miliardy korun. „Peníze budou po obdržení neprodleně odeslány na příslušné účty obcí Jihomoravského kraje. Kraj má ze zákona na tento převod pět pracovních dnů. Očekáváme, že obce budou mít finanční prostředky na účtech v průběhu tohoto týdne, tedy do avizované poloviny srpna," uvedla Brindzáková.

Jednorázový příspěvek 1250 Kč na obyvatele stát poskytl na základě novely o kompenzačním bonusu, jež nabyla účinnosti v pátek. Zástupci obcí a krajů dříve kritizovali, že vyplácení bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), který je fakticky vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, připraví místní samosprávy o příjmy z daní.

Dáváme víc, než jsme vzali, říká Schillerová

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) poskytnutá částka 13,4 miliardy korun pro obce v jednotlivých krajích dalece přesahuje reálný výpadek obcí odhadovaný na 5,5 miliardy korun. „Vytváříme jim tím tedy i dodatečný polštář pro další investice, které nyní naše ekonomika potřebuje," uvedla Schillerová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook / Alena Schillerová

Štítky Jihomoravský kraj, miliarda, kompenzace, obce, jmk, peníze, pandemie covidu-19, Alena Schillerová, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj dostal od státu jeden a půl miliardy jako kompenzaci obcím  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.