Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno se chystá na tiché závody, bez diváků a s rouškami

Pořadatelé Velké ceny České republiky silničních motocyklů v Brně se chystají na závod, který ještě nikdy v historii nezažili. Elitní světoví jezdci závodí na Masarykově okruhu od roku 1950, letos však poprvé nebudou jejich snažení sledovat z tribun nadšení diváci. Fanoušci mají kvůli nemoci covid-19 vstup zakázaný, výrazně bude omezen i počet lidí, kteří se starají o zabezpečení a servis pro jezdce.

"Je to velmi zvláštní rok. Dostali jsme se do situace, v jaké jsme dosud nebyli a jakou jsme nezažili," uvedla ředitelka Masarykovu okruhu Ivana Ulmanová na dnešní tiskové konferenci v Brně. "Okruh i paddock budou rozdělené do sektorů, každá pozice je jasně daná. A všichni musí být testováni na koronavirus," doplnila.

Je tak jasné, že prakticky nic nebude jako v minulosti. Sjednocujícím symbolem budou roušky, bez nich nebude možné udělat na okruhu ani krok. "Na řadě pracovních pozic jsou vyžadovány ochranné štíty a gumové rukavice," zdůraznila Ulmanová, že dodržování hygienických zásad bude o víkendu na okruhu prioritou.

Už v neděli začalo testování na covid-19, které je v režii pořádající organizace Dorna, na jejíž vrub jdou i náklady. "Výsledek testování se nahraje do aplikace, v níž bude mít každý účastník Grand Prix přiděleno unikátní ID, zároveň se při jediném otevřeném vchodu na okruh bude měřit všem teplota. Do areálu se nedostane nikdo bez negativního testu," popsala Ulmanová, která šéfuje okruhu již patnáct let.

Diváci si závody užijí u televize

Pokud by přece jen někdo byl pozitivní na covid-19, půjde do karantény a s ním i jeho okolí, s kterým přišel do styku. "Na to máme na okruhu speciálně vyškolený lékařský tým," sdělila Ulmanová.

Speciální opatření se týká i jezdců a zástupců týmů. I oni budou centrálně kontrolováni, navíc mají doporučeno, aby se vzájemně nepotkávali a neshlukovali. Závodníci ani nevyrazí do města, jak měli někteří dříve zvykem.

"Stravování mají zajištěné na okruhu a časově je rozprostřeno tak, aby došlo k minimálnímu kontaktu. V areálu budou stánky na občerstvení pro závodní týmy," řekla ředitelka okruhu. Většina týmů má navíc přímo na okruhu i obytné kamiony, ve kterých budou jezdci i spát.

Diváci u obrazovek se nedočkají ani klasického předstartovního obrazu, kdy se kolem jezdců pohybují hostesky se slunečníky nad hlavami. Výrazně omezena byla přítomnost novinářů a fotografů, chybět budou i komentátoři přímo na okruhu. Dorna ale vychází organizátorům vstříc v tom smyslu, že během závodů v televizním přenosu budou propagovat město, region a stát.

Autoři

Štítky Sport, motorismus, silniční, svět, ČR, Ulmanová, Brno, COVID-19, Masarykův okruh, Česko, rouška, Grand Prix

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno se chystá na tiché závody, bez diváků a s rouškami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.