Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dobrovolníci z řad policie vytvořili projekt Neodkládej to, chtějí veřejnost seznámit s formami domácího násilí

Cílem projektu „Neodkládej to“, na kterém pracovali dobrovolníci z řad Policie České republiky, je seznámit veřejnost s formami domácího násilí a odbourat tak mýtus, že je nutné "čekat na facku".

Vedoucí projektu Borský: Pokud projekt pomůže alespoň jedné oběti domácího násilí, pak má smysl

Pětadvacet dobrovolníků z řad policie i mimo ni pod vedením Vladimíra Borského z brněnského vzdělávacího zařízení policie vytvořili projekt Neodkládej to. Cílem je seznámit s formami domácího násilí. „Pokud projekt pomůže alespoň jedné oběti domácího násilí, pak má smysl,“ uvedl Borský.

Webináře na téma domácí násilí, registrace je anonymní a bezplatná

V rámci projektu budou policisté pořádat bezplatné webináře. První z nich se bude konat už 6. srpna od 9:00. Tématem webináře bude ekonomické a sociální násilí. Pro účast na webináři postačí na webu www.neodkladejto.eu vyplnit emailovou adresu, na kterou bude zájemcům maximálně den předem zaslán odkaz pro přihlášení na webinář. „Emailovou adresu po zaslání odkazu mažeme a nevyužíváme ji pro jakékoliv další účely. Webináře budeme pořádat i mimo běžnou pracovní dobu, protože si uvědomujeme, že pro pracující nemusí být dopolední čas konání ideální,“ zdůraznil Borský.

Až 76% nárůst případů domácího násilí od roku 2017

Zatímco v roce 2017 byl počet incidentů se znaky domácího násilí, o kterých se dozvěděla policie lehce přes pět tisíc, tolik případů už policie eviduje k červenci 2020. Za současného vývoje na konci roku 2020 se může výsledné číslo blížit až k 9.500 případů. Pravděpodobný nárůst lze tedy vyjádřit číslem až 76 %.

Na nárůst případů má pravděpodobně vliv i pandemie koronaviru

Jedná se ovšem o čísla, která eviduje policie. „V reálů může být obětí daleko více,“ upozornil vedoucí projektu. Borský si tento nárůst vysvětluje tím, že se lidé nebojí ohledně domácího násilí kontaktovat policii. Iniciativa ale nemusí být jen ze strany obětí, ale policii může na nevhodné chování upozornit i kamarádka oběti. Na nárůst případů mohly mít podle Borského vliv i důsledky pandemie covid-19. „Lidé spolu začali nepřirozeně trávit někdy až čtyřiadvacet hodin denně,“ dodal.

Obětmi domácího násilí nejsou jen ženy

Jako oběti domácího násilí bývají častěji označovány ženy, ale ne vždy to tak je. „Asi čtyři procenta všech osob, které jsou kvůli domácímu násilí vykázány z bydliště, jsou ženy,“ řekl Borský.

Na projektu pracují dobrovolníci

Na projektu momentálně pracuje pětadvacet dobrovolníků z řad policie i mimo ni. Mezi nimi je i středoškolský student Jan Karták, který v projektu působí jako hlavní kameraman. „Dlouho jsem o podobné zkušenosti jen snil, teď se mi to splnilo. Navíc se jedná o dobročinný projekt, takže z toho mám navíc dobrý pocit," vysvětlil Karták proč se k projektu připojil. 

Oběti domácího násilí mohou využít bezplatnou linku, kde jim zaměstnanci ochotně poradí s řešením situace

Pokud jste se stali obětí domácího násilí, Borský doporučuje svěřit se někomu z blízkých, vůči komu máme důvěru. Dále je vhodné kontaktovat anonymní linku 116 006, kde zaměstnanci lidem ochotně sdělí možnosti řešení a nabídnou i bezplatnou osobní konzultaci, budou-li mít zájem. Pokud vám hrozí bezprostřední nebezpečí, je na místě zavolat na tísňovou linku Policie České republiky.

Policie může útočníka ze společného obydlí vykázat

Na základě zjištěných skutečností, zejména s ohledem na předcházející útoky, důvodně předpokládat, že se osoba dopustí nebezpečného útoku proti životu, zdraví anebo svobodě nebo zvlášť závažného útoku proti lidské důstojnosti, je policie oprávněna vykázat tuto osobu z bytu nebo domu společně obývaného s útokem ohroženou osobou. Toto vykázání trvá po dobu 10 dnů ode dne jeho provedení. Během těchto deseti dní má oběť poslat k soudu návrh na předběžné opatření. Soud o tomto návrhu rozhodne do dvou dnů. Výsledkem může být zákaz styku útočníka s obětí a zákaz užívání společného domova až na jeden měsíc. Předběžné opatření je možné prodlužovat až na celkovou dobu šesti měsíců.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky domácí násilí, projekt, Policie ČR, dobrovolnictví, násilí, pomoc, policie, Policie České republiky, pandemie covidu-19, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci z řad policie vytvořili projekt Neodkládej to, chtějí veřejnost seznámit s formami domácího násilí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.