Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Město chce otevřít celý areál vodojemů pod Žlutým kopcem. Návštěvníci se možná dočkají i plavby na lodičkách

Brno skrývá nevídaná tajemství, které postupně odhaluje. Město se nedávno rozhodlo zpřístupnit vodojemy na Žlutém kopci, které jsou celkem tři. Unikátní prostory sloužily jako zásobárna pitné vody. Nyní je potřeba provést stavebně-historický průzkum, rozhodnout o konkrétním využití pro každý z vodojemů a opravu vést tak, aby byl zachován původní vzhled. Aby mohly být vodojemy zpřístupněny, čeká město ještě celá řada kroků. Tím prvním je i souhlas radních se zpracováním investičního záměru.

Při ulici Tvrdého se pod zemí skrývají hned tři unikátní prostory, které dříve sloužily jako zásobárna pitné vody. Brněnští radní včera schválili zpracování incestičního záměru, díky němuž bude možné opravit vodojemy tak, aby mohly být zpřístupněny veřejnosti. Do všech třech vodojemů původně vedly jen šachty nebo žebříky. Bylo potřeba, aby se dolů dostali jen lidé, kteří měli na starosti obsluhu a údržbu vodojemů. Nyní je třeba vybudovat vstupy pro návštěvníky. 

Vodojemy čeká oprava

„Technický vstup se schodištěm do prvního vodojemu byl vybudovaný vloni. Teď o prázdninách TIC Brno zveřejnil nabídku prvních prohlídek a vstupenky byly během několika minut pryč. To jen dokládá, jak přitažlivé tohle místo pro lidi je a jaký potenciál se v něm do budoucna ještě ukrývá,“ uvedl náměstek primátorky pro oblast správy majetku Jiří Oliva. 

„Úpravy se dotknou všech tří vodojemů. I první, s již proraženým novým vstupem, je v tuto chvíli možné využít jen k mimořádným prohlídkám pro maximálně 15 osob. Kvůli bezpečnosti je totiž potřeba, aby v každém z vodojemů byl navíc i nouzový východ. Vyřešit musíme nasvětlení, sociální zařízení a podobně.,“ popsal dále s tím, že snahou bude uvést novou turistickou atrakci do provozu do dvou let.

Návštěvníci se možná dočkají i lodiček

K areál krom vodovodů v podzemí patří také technický domek, tady by podle plánu mohlo vzniknout zázemí. Nutné je ale vybudovat i vstup na celý pozemek.

Celkem měly tyto vodárenské objekty objem více než 20 tisíc kubických metrů a čerpala se do nich voda z úpravny v Pisárkách. Z provozu byly odstaveny až v roce 1997, od té doby jsou prázdné a zakonzervované. V roce 2019 Ministerstvo kultury prohlásilo soubor staveb „Historický vodárenský areál“ za kulturní památku.

Vodojemy pod Žlutým kopcem stojí na svém místě už od 19. století. Dechberoucí objekty mezi ulicemi Tvrdého a Tomeševou naprojektoval anglický stavitel Thomas Docwry.

Dva z vodojemů jsou postaveny z červených pálených cihel bez použití oceli, železobetonu nebo dřeva pro podpůrný systém, třetí vodojem z roku 1910 ale tvoří betonové nádrže. 

Ve zpřístupněných vodojemech by mohl vzniknout nejen prostor pro prohlídky, ale také třeba muzeum vodárenství. V úvahách se objevuje i možnost jeden z vodojemů opět zatopit a prohlídku prostor absolvovat na lodičkách


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Hřivnák | Zdroj s použitím TZ

Štítky vodojem, Brno, žlutý kopec, tvrdého, kopec, TIC Brno, Jiří Oliva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město chce otevřít celý areál vodojemů pod Žlutým kopcem. Návštěvníci se možná dočkají i plavby na lodičkách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.