Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Nové akvárium v brněnské zoo je plné plastu. Zoo tak chce upozornit na znečišťování oceánů

Brněnská zoo se rozhodla netradičním způsobem upozornit na neustále zvyšující se znečišťování světových moří a oceánů. V pavilonu Exotárium otevřelo akvárium, kde plavou ryby v prostředí plném plastů a odpadků. Podle zoo se tak návštěvníci alespoň na vlastní oči přesvědčí, jak vypadá moře znečištěné plastovým odpadem.

Zoo Brno je součástí několika projektů, iniciativ a organizací, které na znečištění moří a vod upozorňují. Např.: Rise Up For The Ocean, Beat Plastic Pollution nebo Shoal.

Lidé podle zoologické zahrady často o znečištění vod a oceánů mluví, ale nedokáží si ho reálně představit. „Je mnohem názornější, když ho mohou vidět přímo a detailně. Ukazujeme, jak to vypadá pro zvířata, když kolem nich plavou odpadky. A samozřejmě doufáme, že to potom vyvolá otázky, o kterých začnou návštěvníci přemýšlet – jestli se do toho ryby nezapletou, zda to náhodou nesežerou, co by to pro ně znamenalo, kam až se plast z vody může dostat,“ řekl kurátor chovu ryb, plazů a bezobratlých Zoo Brno Petr Šrámek.

V akváriu s brakickou vodou plavou společně s plastovými odpadky i ryby. Konkrétně se jedná o kaložrouty skvrnité (Scatophagus argus) a okatce stříbřité (Monodactylus argenteus). Oba druhy žijí v jihovýchodní Asii, tedy místě, které je znečištěním výrazně postižené.

„Při tvorbě akvária jsme si dávali pozor, aby tam nebyly pasti, které existují v přírodě. Zájemci tak například neuvidí starší typ sítí s úzkým vchodem, odkud nemohly ryby vyplavat ven, háčky nebo silonové rybářské vlasce," uvedl mluvčí zoo Michael Vaňáč na webu. Kvůli velikosti plaastů nehrozí ani nebezpečí, že by je mohly sežrat.

Realita je mnohem horší, říká kurátor

„Pokud se někomu bude zdát, že plastů je v akváriu až příliš, jsou naopak místa, kam se zvířata mezi odpadky ani nevejdou. A podobné je to na plážích, což je věc, která je lidem možná bližší a spíše se s ní setkali. Tím vším chceme upozornit na problém, který je relativně nový a vznikl čistě lidskou činností,“ doplnil Šrámek.

Kampaň evropských zahrad

Téma moře se objevuje i v poslední kampani EAZA (Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií) s názvem Kdyby ryby (Which Fish?). Ta si klade tři hlavní cíle – snížit tlak na nadměrně lovené populace ryb a podpořit spotřebu přehlížených druhů, krmit zvířata rybami z udržitelných zdrojů (sádky, akvakultury) a rozšířit sbírky zoo a akvárií o nové, ohrožené druhy a zvýšit jejich populace chovem v lidské péči. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Brno

Štítky zoo brno, plast, akvárium, znečištění, oceány, ryby, Zoologická zahrada Brno, odpad, Petr Šrámek, European Association of Zoos and Aquaria, Jihovýchodní Asie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Nové akvárium v brněnské zoo je plné plastu. Zoo tak chce upozornit na znečišťování oceánů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.