Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Radnice odpustila trhovcům na Zelňáku poplatky za stánky. Krok vítají, obávají se druhé vlny koronaviru

Během nouzového stavu kvůli koronaviru nemohli trhovci prodávat vůbec nebo pouze v omezeném množství. Rada Brno-střed proto rozhodla o odpuštění poplatku za služby prodejcům na Zelném trhu.

„Odpuštění poplatku za služby se týká úplně všech prodejců, ať už jsou to zemědělci s vlastními výpěstky, obchodníci, kteří prodávají nakoupené zboží, nebo drobní pěstitelé, kteří přicházejí prodat přebytky ze svých zahrádek,“ upřesnila radní Brno-střed Ludmila Oulehlová.

Poplatek, který činil 15 korun za metr čtvereční prodejní plochy na den, vybírá Brno-střed a slouží k úhradě nezbytných nákladů spojených s prodejem, jako je například hygienické zázemí, propagace a celkové zajištění provozu trhu.

Trhovci se radují. „Určitě to pomůže. Několik týdnů jsme nemohli prodávat vůbec, potom jenom sazenice,“ sdělila jedna z prodejců Marie. „Brno-střed sice přijde o zhruba půl milionu korun, ale podpora prodejců a to, abychom udrželi Zelný trh plný a v provozu, je naše velká priorita,“ doplnila Oulehlová.

Prodejci se bojí druhé vlny

„Trochu nám to ulehčí,“ řekl další z prodejců Jiří. „Ale co se bude dít, až přijde druhá vlna?“ dodal. „Bojíme se, že se to tady brzo zase všechno zavře,“ shodli se trhovci. „Však to vidíte různě po světě, že se ten virus vrací,“ dodali.

Na Zelném trhu nalezneme 30 zemědělců, kteří prodávají vlastní výroky, a 15 obchodníků, kteří prodávají již nakoupené ovoce a zeleninu. Dočasně se k nim mohou připojit i drobní pěstitelé, kteří mají přebytky ze svých zahrádek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Brno - střed, Martin Šeda

Štítky Zelný trh, prodej, koronavirus, poplatky, poplatek, Zelný trh (Brno), Brno-střed, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice odpustila trhovcům na Zelňáku poplatky za stánky. Krok vítají, obávají se druhé vlny koronaviru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.