Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kapacita lůžek v domovech pro seniory se zvýší. Na Kociánce vznikne areál sociálních služeb a bydlení

Moderní komplex nabízející sociální služby a bydlení rozšíří současně fungující domov pro seniory na královopolské Kociánce. Návrh udělá firma Atelier 99. Za vytvoření dokumentace a autorský dozor zaplatí město necelých 16 milionů korun.

Areál sociálních služeb a bydlení, který bude v budoucnu sloužit nejenom lidem vyššího věku, vznikne na ulici Kociánka. Jako zpracovatele projektové dokumentace vybrali brněnští radní firmu Atelier 99. „Projekt bude respektovat urbanistické vztahy v rámci lokality a domy budou architektonicky co nejčistší s důrazem na vytvoření útulnosti. Chceme, aby stavby působily jako domácí prostředí, ne jako zdravotnické,“ vysvětlil ředitel Atelieru 99 Martin Jeřábek. Předpokládá využití bílé barvy v kombinaci s jemnými teplými odstíny béžové a šedé, které doplní dřevěné a kamenité prvky s režným páskem.

Domov pro seniory i zařízení pro lidi s autismem

V rámci areálu se bude vyskytovat několik budov. Bezbariérový dům s pečovatelskou službou bude mít 48 bytových jednotek, z nichž deset bude pro imobilní klienty. „Plánujeme také postavit malokapacitní zařízení pro osoby, které trpí těžkou formou poruchy autistického spektra. Mělo by nabídnout asi deset lůžek,“ uvedl náměstek primátorky Robert Kerndl. Nakonec se chystá také domov pro seniory a dále rozšíření již fungujícího zařízení pro starší osoby se sníženou soběstačností ve stávajícím areálu. Díky tomu se celková kapacita zvýší na 180 osob.

Obyvatelku Kociánky Vieru Válkovou záměr postavení komplexu překvapil. „Už teď je tu velice hustá zástavba. Pokud se to plánuje jako rozšíření stávajícího domova pro seniory, tak ten asi přijde o krásné a rozlehlé zahrady,“ posteskla si. Mrzí ji, že z lokality vymizí další zelená a odpočinková místa. „Je to škoda, zahrady jsou přístupné v určitých hodinách i pro veřejnost,“ dodala.

Počet žádostí převyšuje kapacitu

Město Brno zajišťuje 11 domovů pro seniory, které doplňuje dalších šest nestátních neziskových organizací. Celková nabízená kapacita ve městě je tedy 2 343 lůžek. Počet žádostí však jejich kapacitu výrazně převyšuje. „Žádosti se přijímají od těch seniorů, kteří mají alespoň částečně zhoršenou soběstačnost a na zahájení poskytování sociální služby spěchají. Nejčastěji se tak pomoc poskytuje těm, kteří jsou odkázaní na péči druhé osoby a domácí péče nepostačuje,“ řekla Anna Dudková z tiskového střediska brněnského magistrátu.

Zatím není jisté, kdy budou nové objekty stát. Zhotovitel nejdřív musí vytvořit projektovou dokumentaci, aby se mohlo vydat územní rozhodnutí. Za projekt zaplatí město necelých 16 milionů korun a bude se snažit získat dotaci, která by uspíšila jeho realizaci.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Viktorinová, Domov pro seniory Kociánka

Štítky domov pro seniory, Kociánka, areál sociálních služeb a bydlení, sociální služby, bydlení, Robert Kerndl, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kapacita lůžek v domovech pro seniory se zvýší. Na Kociánce vznikne areál sociálních služeb a bydlení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.