Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Brněnský Bronx čeká oživení

Lokalita brněnského Bronxu vchází do nové etapy. Město začíná se pracovat na jejím oživení, grafickém sjednocení prostoru i připomínkách historie. Autoři tohoto projektu se opírají o populární knihu Kateřiny Šedé „Brnox. Průvodce brněnským Bronxem“.

Již v loni se Kancelář architekta města rozhodla obrátit pozornost na brněnskou část Zábrdovice. Jejich studie BRNOX II ukazuje, jak oživit zanedbanou lokalitu.  Zastupitelé poté vyhradili peníze a začaly přípravy pro uskutečnění projektu.

Jak na to?

Projekt pomáhá realizovat sama autorka knížky, která stála u zrodu nápadu. Kateřina Šedá se ujme malby několika zdí ve veřejném prostranství. Od tohoto uměleckého zkrášlení si autoři projektu slibují především grafické sjednocení prostoru a podporu atmosféry místa.

Celkem dojde pod hlavičkou projektu k dvěma etapám maleb a spoustě dalšího. Přibude orientační systém z betonových kostek s barevnými nápisy, který návštěvníka i místního provede danou lokalitou. Následuje také mobiliář. „V parku pod platany, u Muzea romské kultury, si už můžete obě zařízení prohlédnout. A to jak betonové kostky, které slouží jako orientační systém, tak zároveň na místě naleznete jakési „opěrky“, které jsou také z betonu a doplněny kovovou konstrukcí,“ popsala Kateřina Gardoňová z brněnského magistrátu.

U jednotlivých zastavení na mapě orientačního systému se bude hodit aplikace, na jejímž vývoji se již pracuje. Ta vždy nabídne uživateli příběh nebo zajímavost o daném místě či objektu. Podle mluvčího magistrátu Brna Filipa Poňuchálka by měla aplikace fungovat jak pro Android, tak pro iOS.

Něco navíc

Na projekt navazují doprovodné práce. Brňané se dočkají oprav a obměn, které jsou již pod taktovkou jednotlivých městských částí. Brno-sever oživí veřejné prostranství na ulici Bratislavská v oblasti pod platany. Město Brno se postará o opravy fasád domů, chodníky i spodní části fasády s portály u obchodů.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, architektura, opravy, design, Bronx, projekt, Kateřina Šedá, průvodce, Muzeum romské kultury, Zábrdovice, kniha, Android, iOS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský Bronx čeká oživení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.