Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Developer ve Šlapanicích nejspíš definitivně neuspěl. U Brna měla vyrůst obří průmyslová zóna

Dlouholetá snaha developera CTP Invest postavit mezi brněnským letištěm a Šlapanicemi velkou průmyslovou zónu na nejlepších zemědělských pozemcích je patrně u konce. Šlapaničtí zastupitelé schválili v červnu kroky vedení města, které postupně vedou k ukončení veškerých smluvních vztahů s CTP, které potřebovalo od města pozemky a také změnu územního plánu. Podle starostky Michaely Trněné (Čisté Šlapanice) město povinnosti vyplývající ze smluv splnilo, nedluží developerovi žádné peníze a jeho postup hodnotí jako správný i dvě právní analýzy, které si dalo vypracovat. CTP na žádost o reakci nereagovalo.

O změně plánů rozhodli obyvatelé ve volbách

CTP zhruba za 15 let, kdy o stavbu průmyslové zóny usilovalo, postavilo tři haly u silnice k letišti. Pozitivní přístup vedení města se změnil v negativní po komunálních volbách v roce 2014, v nichž občané vyjádřili svým hlasováním nesouhlas se stavbou zóny, a nezměnil se ani o čtyři roky později. Ministerstvo životního prostředí navíc nepovolilo změnu územního plánu na změnu využití zemědělských pozemků, protože je na nich půda nejvyšší kvality. Ornou půdu by bylo možné zastavět pouze ve veřejném zájmu, což zóna o velikosti zhruba 140 hektarů není.

Developer sliboval parky a cyklostezky

CTP se v minulosti snažilo ovlivňovat jak rozhodnutí zastupitelů, tak občanů před volbami. V letácích představovalo, jak na části pozemků udělá park či cyklostezku. Zastupitelům také rozesílalo dopisy, v nichž avizovalo právní kroky vůči městu. „I na posledním zastupitelstvu jejich zástupce řekl, že společnost podnikne právní kroky. Uvidíme, co se bude dít. My jsme přesvědčeni, že jednáme správně, a už považujeme veškeré jednání s CTP za ukončené stejně jako projekt průmyslové zóny. I když je potřeba ještě některé kroky pro zvýšení právní jistoty udělat," řekla Trněná.

Už v minulosti město například vystoupilo ze Sdružení průmyslová zóna Šlapanice, skončily smlouvy o předkupních právech na pozemky, které měly být poskytnuty na výstavbu, a z katastru nemovitostí bylo vymazáno předkupní právo. „Vzhledem k tomu, že nebyly ani uzavřené kupní smlouvy na pozemky, vrátilo město CTP v plné výši vyplacenou zálohu na kupní cenu," uvedla Trněná. Většina smluv je ukončena splněním, uplynutím doby nebo tím, že se strany plnění nedomáhaly.

Zbývá ještě zahájit jednání o zrušení předkupního práva k tzv. církevním pozemkům.

Po Amazonu další zklamání pro developera

CTP mělo v minulosti zájem i o pozemky přímo v okolí brněnského letiště. V nedávných letech tam však začala průmyslovou zónu rozvíjet společnost Accolade, která je nájemcem brněnského letiště. Neúspěšná byla i snaha vybudovat obří logistické centrum pro Amazon v Brně. I tak je CTP jedním z největších developerů průmyslových a administrativních komplexů v Brně a okolí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Šlapanice, CTP, průmyslová zóna, volby, pozemek, developer, Brno, Letiště Brno-Tuřany, Amazon.com, Accolade

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Developer ve Šlapanicích nejspíš definitivně neuspěl. U Brna měla vyrůst obří průmyslová zóna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.