Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Ode dneška sundáváme roušky. Budeme je potřebovat jen v zdravotnických a sociálních zařízeních

Ruší se povinnost nosit roušky, s výjimkou ve zdravotnických a sociálních zařízeních, od středy 1. července. Dále se ruší omezení otevírací doby restaurací a dalších provozoven. Uvolnění se netýká vybraných obcí v Moravskoslezském kraji.

Povinnost nosit roušky uvnitř budov a v hromadné dopravě se ruší od 1. července. Ochrana úst a nosu plošně zůstává jenom ve zdravotnických a sociálních zařízeních. „Důvodem je cílená ochrana rizikových skupin obyvatel,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Ruší se také omezení otevírací doby restaurací, barů, diskoték a dalších provozoven.

„Nosit roušku v šalině mi nikdy nevadilo, ale pracovat v ní 8 hodin v kuse bylo náročné,“ řekl brněnský prodavač Adam Kovář. „Proto jsem rád, že už to povinné nebude. Ale pro jistotu ji budu mít vždycky s sebou,“ dodal.

Moravskoslezský kraj zpřísňuje opatření

Epidemiologická situace je z pohledu celého Česka stále stabilní, nicméně počet nakažených narůstá v lokálních ohniscích v Moravskoslezském kraji. Na rozdíl od zbytku republiky se zde opatření zpřísnila.

„Jsou regiony, kde jsou nulové přírůstky. Pracovníci hygienických stanic z těchto regionů proto nyní pomáhají v Moravskoslezském kraji, kde je situace nejhorší,“ vysvětlila hlavní hygienička České republiky Jarmila Rážová.

„Prvně to vypadalo, že roušky budeme muset nosit i nadále, ale jsem ráda, že to tak nakonec nedopadlo. V takových tropech se v tom nedá ani pořádně dýchat,“ uvedla Ostravačka Veronika Čevelová. V celém kraji nadále platí povinnost nosit roušky na hromadných akcích nad 100 osob.

Ve vybraných obcích Karvinska a Frýdecko-Místecka musí občané nosit pokrývku úst a nosu ve všech vnitřních prostorách a ve veřejné dopravě. Roušky zcela neodloží ani Pražané, a to na vnitřních hromadných akcích nad 100 osob a v metru.

Mapa nám prozradí, jak na tom jsme

Mapa rizikových oblastí v Česku. Autor: Ministerstvo zdravotnictví

Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s Ústavem zdravotnických informací a statistiky připravilo systém pro hodnocení rizikového vývoje. Systém je převeden do mapy, kterou bude ministerstvo průběžně aktualizovat na webu koronavirus.mzcr.cz. „Jednotlivé stupně jsou pro občany nejen signálem o riziku nákazy v daném regionu, ale také jim ukazují, zdali jsou v regionu nařízena povinná protiepidemická opatření,“ řekla Rážová.

Ředitel Ústavu Ladislav Dušek sdělil, že sledují okamžité změny – nárůst oproti předcházejícímu dni, pozitivní případy ve zranitelné populaci 65+ let a nárůst počtu hospitalizovaných. „Rizikové skóre je 0-10. Nula znamená nulový aktuální výskyt nemoci a desítka nejvyšší riziko, tedy stoupání výskytu nemoci v čase a rostoucí počty hospitalizací,“ dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva

Štítky Covid-19, roušky, opatření, uvolnění, rouška, Moravskoslezský kraj, Adam Vojtěch, Jarmila Rážová, Česko, Ladislav Dušek, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ode dneška sundáváme roušky. Budeme je potřebovat jen v zdravotnických a sociálních zařízeních  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.