Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Okolo Soběšic znovu vznikla díky Mendelově univerzitě náučná stezka

Blíží se prázdniny a Brňákům rozhodně udělá radost zrekonstruovaná naučná stezka u Soběšic. Lesníci Mendelovy univerzity chtějí výletníkům ukázat, jak pestré místní lesy jsou, jak fungují a poukázat i na dopady klimatických změn na stromy a jak o ně pečovat. Tato stezka má víc než 7 kilometrů, na trase najdeme hned 7 zastavení s informacemi a je věnovaná po lesníkovi Karlu Morávkovi, který žil začátkem 20. století. 

Na informačních sloupcích, které jsou na stezce rozmístěné u každého zastavení, si lidé mohou pomocí QR kódů načíst zajímavosti o tom, jak rychle les roste a proč je potřeba mít pestrý les s více druhy stromů. Na třech místech najdeme také lavičky a stoly k odpočinku. 

Karel Morávek (1877-1934) byl významným lesníkem první poloviny 20. století, když spravoval lesy královopolského velkostatku. Velké zásluhy má na rozvoji estetické a rekreační funkce lesů. V brněnském okolí nechal budovat pěšiny, odpočívadla s lavičkami a vysazovat cizokrajné dřeviny. Pochován je na soběšickém hřbitově, který pomáhal budovat.

Původní stezku opravila Mendelova univerzita

Trasa začíná poblíž zastávky autobusu Malinová v Brně-Soběšicích a navazuje na historickou Naučnou stezku lesnickou, kterou zakládali profesoři Mrkva a krajinářský architekt Ivar Otruba. „Z této původní stezky zbyly pouze zděné prvky na začátku pěšiny, které byly obnoveny a doplněny dřevěnými prvky s výroky slavných osobností,“ uvedla jedna z autorek současné podoby pěšiny Jitka Fialová z Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU. Naučná stezka končí u památníku Karla Morávka.

Jedním z cílů pěšiny je upozornit na pestrost lesů v okolí Brna, které jsou odolnější než smrkové monokultury. Lesníci například upozorňují, že i popadané ztrouchnivělé stromy mají svou funkci. „Zdánlivě mrtvé tlející dřevo přispívá k velké biologické rozmanitosti. Je plné neviditelného života – mikroorganismů. V pestrém a stabilním lese není nic mrtvé. Tiše v něm běží věčné perpetuum mobile přírody,“ říká Fialová, podle které je Pěšina Karla Morávka výjimečná i tím, že je velmi příjemná pro procházku díky svému malému převýšení. Na trase je i vyhlídka směrem na Bílovice nad Svitavou.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MENDELU

Štítky mendelu, stezka, Soběšice, les, Mendelova univerzita v Brně, naučná stezka, strom, Ivar Otruba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Okolo Soběšic znovu vznikla díky Mendelově univerzitě náučná stezka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.