Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zachmuřená Špitálka by se měla proměnit v moderní čtvrť. V plánu je i kulturní sál pro tisíce lidí

Bývalý průmyslový areál Špitálka by se měl v budoucích letech proměnit v novou čtvrť s nejmodednějšími technologiemi. Město Brno právě dokončuje územní studii. Špitálkou povede nová městská třída, přibude zde i efektní řešení dopravy a vzniknou zde kulturní i multifunkční místa. Noví obyvatelé se tak budou moci těšit krom bytů na nové sály, prostory pro práci či ubytování a sloužit jim budou tři základní objekty  – Culture HUB, Event HUB a Cowork HUB.

„Špitálka se stane vyhledávaným a snadno přístupným místem. Vznikne zde velký sál, který v Brně chybí. Ten bude součástí objektu Culture HUB a bude svou rolí důležitý podobně jako bylo Fórum Karlín v případě přeměny pražského Karlína. Hlediště bude připraveno pojmout 1000 sedících a 2 500 stojících diváků,“ uvedl radní města Brna pro územní plánování a rozvoj Filip Chvátal.

Brňáky čekají ateliéry, startupové prostory i vyhlídka

Teplárenská chladící věž, kterou místní obyvatelé už dobře znají, zůstane nadále dominantou Špitálky.

„Vestavbou do původní chladící věže vznikne takzvaný Event HUB. Ten si klade za cíl být prezentační platformou pro uživatele místa, ale i pro moderní technologické, startUpové a další kreativní scény, jako jsou výstavy a další prezentační akce. Na vrcholu věže bude zhotovena vyhlídka, která bude nabízet unikátní rozhled na celé město,“ doplnil Chvátal.

Nové prostory vzniknou díky rekonstrukci současné budovy, která na místě stojí. Celých 3000 metrů čtverečních tak zabere Cowork hub. Krom něj vyrostou také další dva již zmíněné objekty, které budou mít zelené střechy a budou vhodné jak pro bydlení, tak pro práci. 

Moduly bude možné v čase měnit a přizpůsobovat potřebám svých uživatelů. Vzniknou na nich také střešní krajiny, kterou mohou lidé využít pro sportování, rekreaci nebo například zahradničení.

Celé území bude snadno přístupné pro všechny druhy dopravy, jak pro pěší, tak i pro cyklisty, MHD i automobilovou dopravu. „Dopravní schéma bude prověřeno speciální dopravní studií, kterou nyní zadáváme“ upřesnil Chvátal.

Špitálka se nachází na území městské části Brno - střed. Ta se k předložené studii a k plánům bude ještě vyjadřovat stejně jako Kancelář architekta města. 

Územní studie bude využita jako podklad pro změnu ÚPmB nebo pro nový územní plán. Nyní město pracuje na vytvoření projektového týmu a podmínek vzniku konsorcia, které začne chytrou čtvrť a komunikace projektovat dle územní studie a přiložených vizualizací.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Brno.cz

Štítky Špitálka, Brno, stavba, novinky, sál, doprava, Forum Karlín, Karlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zachmuřená Špitálka by se měla proměnit v moderní čtvrť. V plánu je i kulturní sál pro tisíce lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.