Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čínský investor představil návrh lázní v Pasohlávkách, minerální voda tady bude pomáhat pacientům po operacích

V Pasohlávkách vyroste lázeňský resort s rehabilitačním centrem s minerální vodou pro pacienty po operaci. Čínský investor už vybral architektonický návrh a přijel ho prezentovat vedení kraje a předsedům.

Ve středu přijel aktuální stav příprav projektu lázní v Pasohlávkách představit vedení kraje a předsedům Xie Ju, generální ředitel společnosti RiseSun. Ta odkoupila pozemky u Pasohlávek loni v lednu, utratila za ně 380 milionů. Čínský investor už vybral architektonický návrh, jak bude lázeňský rezort vypadat. Čína musí podle smlouvy dodržet tříletý časový limit, do kdy předloží územní rozhodnutí, do pěti let stavební povolení a do sedmi kolaudační rozhodnutí.

„Kvůli pandemii COVID-19 jsem nemohl odcestovat domů, ale o to více pracujeme na projektu. Jižní Morava mi přirostla k srdci a stala se mým druhým domovem. Momentálně máme kladně vyřízené posouzení vlivu na životní prostředí EIA a v běhu je územní rozhodnutí. Vliv koronaviru na samotnou realizaci projektu jsme zatím nijak výrazně nezaznamenali. Snažíme se, aby většina dodavatelů byla z tohoto regionu, a tím by ani v budoucnu nemělo nastat žádné výrazné zdržení,“ sdělil Xie Ju.

„Pozemky pro výstavbu komplexu jsou krásným místem se strategickou polohou v rámci našeho regionu. Jsem rád, že se daří investorovi plnit nastavený harmonogram a že nás také pravidelně o průběhu prací na projektu informuje. Je to společnost, která ve světě zrealizovala desítky dobře fungujících projektů a díky tomu může i jižní Morava získat na popularitě,“ řekl hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

Minerální voda bude pomáhat pacientům v rehabilitaci

Krom lázní Číňané plánují na místě vybudovat také léčerný rehabilitační ústav s minerální vodou. Specializovat se bude na rehabilitaci pacientů po operaci dlouhých kostí. Na projekt bude dohlížet společnost Thermal Pasohlávky, kterou obec vlastní. 

 „Co se týká výstavby Odborného léčebného ústavu – Sanatoria Pálava, jeho výstavba je stále jednou z priorit Jihomoravského kraje. Jde o léčebně rehabilitační péči, která kraji jednoznačně chybí. Nicméně koronavirová krize, jejímž výsledkem je kromě jiného propad v rozpočtu kraje, zapříčinila to, že nemůžeme potvrdit plné financování projektu.“ vysvětlil hejtman kraje. Přiblížil také, že obecní společnost Thermal Pasohlávky skutečně na projektu spolupracuje. Aktuálně se řeší dokončení dokumentace pro stavební povolení. 

O dalších krocích bude rozhodovat nové zastupitelstvo

„Po volbách pak nové zastupitelstvo bude mít možnost o projektu rozhodnout s čistou hlavou a také v návaznosti na aktuální finanční možnosti kraje. Současně budeme zkoušet hledat další možné zdroje financování z jednotlivých ministerstev nebo dotačních zdrojů. Až teprve pokud by se nepodařilo najít financování, bude variantou i možnost prodeje celé projektu případnému soukromému investorovi,“ doplnil hejtman na závěr.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto JMK

Štítky jmk, Pasohlávky, Čína, investor, rehabilitace, lázně, pacient, minerální voda, projekt, Jihomoravský kraj, Thermal Pasohlávky a.s., Bohumil Šimek, koronavirová krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čínský investor představil návrh lázní v Pasohlávkách, minerální voda tady bude pomáhat pacientům po operacích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.