Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brno si na vyrovnání rozpočtu možná vezme miliardový úvěr od banky

Opatření vlády a zpomalení ekonomiky město připravilo o peníze. Brno se rozhodlo, že miliardový schodek v rozpočtu se pokusí vyřešit také krátkodobým úvěrem od banky.

„Zpracovali jsme scénáře dalšího vývoje. Pokud by se naplnil ten pesimistický, bylo by třeba mít kapacity na načerpání dodatečného financování připraveny už na podzim. Věříme sice, že vývoj nebude tak zlý, ale některé vládní kroky k němu směřují a její další rozhodnutí nelze předvídat. Proto musíme počítat se všemi variantami a zařídit se tak, aby město bylo za všech okolností schopné dostát svým závazkům,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková.

Ve hře je Komerční banka a Česká spořitelna

Zastupitelům radní předloží ke schválení návrhy s různými parametry od dvoubank, se kterými již delší dobu spolupracuje. „Úvěr bychom chtěli rozdělit mezi Českou spořitelnu a Komerční banku. Tím získáme flexibilitu, možnost porovnání nabídek, ale také – pokud by se krize prohloubila – budeme mít možnost se schválením zastupitelstva jednat o navýšení rámců a získat tak další prostředky,“ popsala předsedkyně Finančního výboru Zastupitelstva města Brna Andrea Pazderová. „Za optimální řešení považujeme kontokorentní úvěr, který umožní flexibilní čerpání prostředků podle aktuální potřeby,“ doplnila.

Kvůli koronavirové krizi klesly úroky z půjček téměř na historické minimum. „Cena financování je tak extrémně nízká. Očekáváme, že dosažená úroková sazba se bude pohybovat výrazně pod jedním procentem,“ upřesnila Markéta Vaňková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík | Zdroj s použitím TZ

Štítky úvěr, Brno, banka, rozpočet, Markéta Vaňková, Komerční banka, Česká spořitelna, koronavirová krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno si na vyrovnání rozpočtu možná vezme miliardový úvěr od banky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.